Начало Пловдив днес Нова зала с акули и екзотични риби откриха в Природонаучния музей в Пловдив

Нова зала с акули и екзотични риби откриха в Природонаучния музей в Пловдив

akvarium_prirodonarchen_22032019_2

Уникален аквариум с морска вода и екзотични видове риби са най-новата атракция за малки и големи в Природонаучния музей в Пловдив. Сред обитателите в новата зала на аквариума има пет вида дънни акули, три вида скатове, пет вида мурени, както и колекция от едни от най-отровните видове в света – риба жаба, морски скорпион, морски гоблин. Това стана ясно при откриването на новата придобивка в присъствието на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кмета Александър Държиков, директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров, много деца и ученици.

До дни в специалните аквариуми разнообразието от риби ще бъде увеличено с още 4 вида от най-отровните на Планетата. Заради добрите условия, в които се отглеждат, ще бъдат изградени и още два 10-тонни аквариума. Единият от тях ще е само с акули и скатове, а другият с есетри.

Рибите са от лицензирани аквариуми, повечето от Шри Ланка, Индонезия, Тайланд, Австралия.

Проектът е амбициозен, защото осигуряването на морска вода е трудно, но посредством обратна осмоза тя се пречиства, осолява се до определено ниво и се подгрява. Изискват се време и много усилия да се реализира този процес, ето защо поддържането на морски аквариум във вътрешността на страната е трудно, но пък е доста атрактивно.

Доказват го ежедневните посещения на посетители от цялата страна не само от региона. С 40% са се увеличили приходите на музея в сравнение със същия период на миналата година. Само за първите два месеца на годината те са в размер на 40 000 лева.

Стойността на проекта е около 50 000 лева, като само закупуването на рибите е 30 000 лева.

В момента аквариумът разполага с 47 от най-атрактивните видове соленоводни риби и около 216 сладководни. Колекцията е разнообразена и с безгръбначни, октоподи, сепии.

В днешния Световен ден на водата се отбелязват и 45 години от създаването на аквариума в Природонаучен музей – Пловдив.

Продължава и изграждането на електронни интерактивни модули, чрез които всеки посетител, заставайки пред някой от тях, ще може да се запознае с повече информация за конкретен вид животно – местообитание, разпространение, хранене, колко голям става, къде живее.

Музеят предлага и интерактивен безплатен гид – приложение, което се сваля от посетителите и те могат да прочетат на собствения си мобилен телефон в коя зала се намират, кое е най-интересното, какво може да се види и т.н.

В плановете на ръководството на музея е и обновяване на мултимедията в Планетариума и изображенията ще бъдат 4К, с лазерна система. Предстои и съвместна с Камарата на архитектите и с наследниците на авторските права на залата да се обнови фасадата на кръглата сграда и да се направи топла връзка с музея, за да бъде експозиционна площ.

akvarium_prirodonarchen_22032019_4 akvarium_prirodonarchen_22032019_1 akvarium_prirodonarchen_22032019_3 kmet_prirodonarchen_22032019_3 kmet_prirodonarchen_22032019

10,804 total views, no views today