Начало Актуално Ново мобилно приложение – игра Art&Fact Plovdiv разкрива съкровищата на Пловдив

Ново мобилно приложение – игра Art&Fact Plovdiv разкрива съкровищата на Пловдив

правилната снимка с лого на играта (1) ТЕКСТ 3 - МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ 3 ТЕКСТ 3- МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ

25.04.2024

Община Пловдив изпълнява проект № BGCULTURE-1.001-0016 „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ в размер на 804 616 лева, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021 г. В него са включени 7 културни институции – Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“ и ОИ „Старинен Пловдив“. Срокът на изпълнение е 22 месеца. Партньор на община Пловдив е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия.

Проектът включва подобряване на условията и качеството на представяне на богатото културно наследство на Община Пловдив чрез реновиране и прилагане на интерактивни методи в 7-те културни институции в рамките на града. Реализираните дейности стимулират по-широк интерес към културното наследство и включват: обновяване и ревитализиране на помещения; закупуване на витрини за постоянните експозиции и техника за интерактивно представяне на експонатите; разработване на мобилно приложение – тип quest игра, включващо аудио гайд, което представя сградите, залите и част от експонатите на културните институти по интригуващ за посетителите начин. В края на проекта предстои да бъде представено мобилното приложение – игра, което носи името  ART&FACT PLOVDIV. То е двуезично – на български и английски езици.

Мобилното приложение Art&Fact Plovdiv е тип quest игра. То има за основна цел да привлече повече млади хора да посетят културните институти на Пловдив, да предизвика интерес към културното наследство на града у българските и чуждестранни туристи, както и да направи по-интересно и завладяващо преживяването на посетителите вътре в самите експозиции. Използвайки мобилно приложение с обогатена/добавена реалност, различните целеви публики, вместо просто да виждат информация, ще имат възможността да взаимодействат с нея – да чуят интересен разказ, да търсят „съкровища”, да научат повече за Пловдив, да разглеждат в детайли експонати, да подредят триизмерен пъзел, да се забавляват, играейки игра, както и да отнесат виртуално част от Пловдив в своята „дигитална” раничка вкъщи, а накрая и да спечелят награда. Мобилното приложение ни пренася в един виртуален Пловдив, а наш домакин в него е сиенитеното човече Фили, което живее в едно от пловдивските тепета. То е най-старият жител на Пловдив и знае всичко за града. Фили ни приветства, напътства, разказвани ни интересни факти и накрая, ако изпълним всички задачи, ни дава и награда.

Във виртуалния Пловдив, културните институти – РИМ, РАМ, РЕМ, РПНМ, ГХГ, ОИ Старинен Пловдив и НБИВ, са наречени „съкровищници”, а експертите в тях са техни „пазители”. Целта на играча е да разкрие тайните им и да открие повече „съкровища” – знания за Пловдив, които да сложи в раничката си, за да ги отнесе със себе си.  В приложението са включени 141 експоната, от които 121 са с добавена реалност, а 20 са 3Д модели. Те се намират в общо 12 сгради. Разработената апликация има за цел да повиши посещаемостта в културните институти и съответно да се увеличат и приходите от входни такси. За да стимулира интереса към инсталиране са предвидени 2 опции за награда – голяма награда (ако потребителят успее да обиколи всички обекти, открие всички експонати и отговори на поставените предизвикателства за 3 дни), малка награда (ако потребителят успее да обиколи всички обекти, открие всички експонати и отговори на поставените предизвикателства за 2 месеца), като има възможност просто да се използва играта като гид и интерактивно разглеждане на експонатите, както и да се рестартира времето за игра.

Мобилното приложение по проекта не е самостоятелен елемент, а част от дигиталните инструменти и канали, които устойчиво ще изпълнят целите на проект „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ – увеличение с 10% на приходите и увеличение с 20% на посетителите в културните институти.

1,137 total views, no views today