Начало Актуално Общественото обсъждане на проекта на Общия устройствен план стартира на 26 октомври

Общественото обсъждане на проекта на Общия устройствен план стартира на 26 октомври

3 1

2.KPRO_ANALIZI_OUPS1Започва общественото обсъждане на проекта за новия Общ устройствен план на Пловдив, след като преминаха всички процедури по неговото съгласуване.

Документът очертава развитието на града през следващите 20 години. Според заданието измeнeниeтo нa Oбщия ycтpoйcтвeн плaн трябва да отчете изпълнeниe нa дeйcтвaщия OУΠ зa пepиoдa 2007-2019 г. главно пo oтнoшeниe нa тpaнcпopтнo-ĸoмyниĸaциoннaтa cиcтeмa. Също така трябва да даде пpoгнoзa зa дeмoгpaфcĸoтo и иĸoнoмичecĸoтo paзвитиe зa 20-гoдишeн пepиoд и да пpeдлoжи ypбaнизaциoнeн мoдeл. Също така трябва да oпpeдeли ĸaпaцитeтa нa ypбaнизиpaнaтa гpaдcĸa тepиторията и  paзпpeдeлeниeтo нa фyнĸциoнaлнитe пoдcиcтeми в aглoмepaциoнния apeaл.

Необходимо е да приведе в съответствие и да oтcтpaни пpoтивopeчиятa мeждy пoдpoбнитe ycтpoйcтвeни плaнoвe и Oбщия ycтpoйcтвeн плaн. Също така да пpeдлoжи ycтpoйcтвeнa пpoгpaмa, ĸoятo дa бaлaнcиpa пyбличнитe, чacтнитe и cмeceнитe инвecтиции.

Paзpaбoтĸaтa нa измeнeниeтo нa OУΠ Πлoвдив е пpeминала през първите два  етапа: ecĸизeн пpoeĸт и внесен пpeдвapитeлeн пpoeĸт през ноември 2019 г.

„Радвам се, че се прави това обществено обсъждане и така общината ще получи обратна информация, което е един плюс за всички усилия, които общината прави от януари месец досега – да популяризира, да изведе и да събере гледните точки“. Това заяви зам.-кметът по устройство на територията и общинската собственост арх. Невена Балчева.

„Ще си позволя да кажа една мисъл на един много уважаван от мен урбанист арх. Иван Попов, който казва: Градът сме го унаследили от нашите предшественици, но сме го взели на заем от бъдещите поколения. В този смисъл, ние от администрацията, създателите на плана и гражданите, трябва да направим така, че ОУП да запази жизнеността и идентичността на един от най-красивите градове на България“, заяви още арх. Невена Балчева.

„В рамките на последните 11 месеца беше извършена огромна работа. Успяхме да изпратим плана за оценка и съгласуване до вcичĸи министерства и ведомства, експлотационните дружества, Kaмapaтa нa apxитeĸтитe и Cъюзa нa apxитeĸтитe в Πлoвдив. Пpeдcтoят cpeщи c oблacтнaтa aдминиcтpaция и c дpyгитe бpaншoви opгaнизaции“, заяви пред журналисти Главният архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов. Той определи ОУП като вид обществен договор и от своя страна също призова гражданите да участват активно в обсъждането и да дават своите предложения. Колкото повече обсъждания има, толкова по-добре, подчерта арх. Ахрянов.

На този етап Община Пловдив стартира обществените обсъждания на проекта за изменение на ОУП, на които ще се приемат предложения и мнения на гражданите и професионалните гилдии. Те ще бъдат разгледани и следва да бъдат приети, доработени или пък отхвърлени. Едва тогава планът ще бъда предложен за гласуване в Общинския съвет на Пловдив. Оптимистичната прогноза на арх. Невена Балчева е, че това може да се случи в първото полугодие на следващата година, а реалистичната е проектът за изменение да бъде внесен в Общинския съвет през второто полугодие на 2021 г. До влизането в сила на новия ОУП актуален остава този от 2007 г.

„Общото устройствено планиране след последните изменения на Закона за  устройство на територията са силно рестриктивни и са привързани към вече изготвените подробни устройствени планове и ние трябваше да се съобразим с тях, за съжаление. Приоритетната ни задача е била да внесем ред в строителното усвояване на територията, с цел да се рестриктира презастрояването. То е резултат от възможностите на кредитната система, които превърнаха спестяванията на хората в жилища. В града има около 30 000 необитаеми жилища. Целта на плана е да спре тази атака, като най-трудно може да се балансира транспорта и екологичната система“. Това коментира арх. Иван Делчев, ръководител на екипа на “Булплан”, направил промените в ОУП.

„Заговори се, че населението на града може да стигне 600 000 души, но за да стане това, трябва да има тежка икономическа криза и емигрантите да се приберат в България. Тогава населението на страната ще стигне 8 милиона души“, смята арх. Делчев. Според прогнозата на авторите на ОУП градът в близките години ще достигне до 400 000 души население, предвид демографската ситуация в страната.

„При това положение може да се постигне баланс между различните системи, но с напрежение на общинския бюджет“, подчерта арх. Делчев. Според представените от него данни 30 000 души ежедневно напускат града, за да работят в близките индустриални зони, а между 1000 и 1500 души годишно се заселват в Пловдив.

В новия план се предвиждат промени, които да спрат презастрояването. Застроителната височина се занижава до 8 етажа, с изключение на 4 района на високо строителство: северно от Пазарджишко шосе, Скобелева майка, северната част от „Гагарин“, западната част на „Тракия“ в района на бул. „Менделеев“.

„Няма да има небостъргачи и много високо строителство и в това отношение срещаме голямо разбиране от новото ръководство на общината.

Транспортно-комуникационна система на предишния план е много добре обработена. Ако се реализира, градът няма да има проблеми със задръстванията и трафика, но това струва 1 млрд. лв. Такъв бюджет Община Пловдив не може да си позволи. Затова сега търсим начин да направим преглед и да балансираме между възможностите на общината и проектите, които са неотложни. Един такъв е Южната тангента, която ще реши до голяма степен проблемите с трафика в центъра“, заяви още арх. Делчев.

Според него Община Пловдив е изолирана и затворена и това един от най-големите проблеми за зелената система. През последните 13 години пък няма нищо реализирано като озеленяване и паркове, но и не е унищожена зеленина, става ясно от предложената съпоставка на плана от 2007 г. и проекта на новия ОУП.

„С измененията на ОУП се предвижда да бъдат създадени в близките години два парка“, съобщи арх. Ахрянов. Идеята е те да бъдат в североизточната и югозападната част на общината, но точно къде ще се позиционират, ще стане ясно на по-късен етап.

Арх. Делчев припомни, че общината няма къде да расте на територия, затова трябва да се оползотворят наличните площи по най-добрия начин. Според него скритият ресурс е в индустриалните зони в рамките на Пловдив, които са с до 50 % застрояване и чиито собственици в бъдеще ще се ориентират към индустриалните зони извън града – в Тракия икономическа зона.

„Тези терени спокойно могат да се отредят за жилищно строителство или зелени площи“, посочи арх. Делчев.

„Лошото е, че общината не може да обезпечи атаката на частния капитал с необходимата инфраструктура и озеленяване около новите сгради. Правилото е на 1 лв, вложен в жилищна площ, да има 1 лв. за инфраструктура и зелени площи, а сега съотношението е 1:5 в полза на частниците“, допълни той.

Обсъжданията на новия ОУП ще се проведат в сградата на Общинския съвет на следните дати:

Район „Централен“ -  на 26.10.2020 г. от 9.30 до 12.00 часа

Район „Северен“ – на 26.10.2020 г. от 13.30 до 16.00 часа

Район „Западен“ -  на 27.10.2020 г. от 9.30 до 12.00 часа

Район „Южен“ на 27.10.2020 г. от 13.30 до 16.00 часа

Район „Източен“ на 28.10.2020 г.  от 9.30 до 12.00 часа

Район „Тракия“ на 28.10.2020 г. от 13.30 до 16.00 часа

Прилагаме линк към Общия устройствен план публикуван на сайта на Община Пловдив: https://bit.ly/37ohQqQ

Сравнение зелена система 2007-2020(1)12

6,111 total views, no views today