Начало Актуално Община Пловдив завишава контрола и глобите за замърсяване на въздуха и околната среда

Община Пловдив завишава контрола и глобите за замърсяване на въздуха и околната среда

Община Пловдив предвижда промени в Наредбата за опазване на околната среда на територията на общината, които целят да се подобри качеството на въздуха и да се ограничат негативните въздействия върху околната среда. Това съобщи зам.-кметът по екология Анести Тимчев. По думите му промените ще позволят да бъдат въведени зоните с ниски емисии на територията на Община Пловдив. Самите зони ще ограничат употребата на определени видове горива или уреди за отопление, както и движението на определени категории моторни превозни средства на цялата територия на общината или на част от нея. В момента Община Пловдив изработва методика за въвеждане на зоните, която ще определи и съответните мерки, забрани, ограничения и такси.

Проектът предвижда също да се засили контролът върху изгаряне на дървесината, която се използва за отопление и е един от замърсителите на въздуха. За да не вреди на неговото качество, тя трябва да бъде чиста и суха, да не е обработвана с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка, да не е смесена с текстил, пластмаси, гуми или други петролни продукти.

С изменението на общинската наредба се завишава контролът по поддържането на чистотата на строителните площадки. Вдигат се санкциите за нарушителите, които чрез строителни или други ремонтни дейности замърсяват атмосферния въздух. Предвижда се глобите за физически лица да бъдат от 500 лв. до 1000 лв., а за юридически – от 1400 лв. до 4000 лв. До момента санкциите за физически лица бяха в размер от 300 лв. до 800 лв., а за юридически лица от 1400 лв. и стигаха до 3500 лв.

Проектът е публикуван на официалната страница на общината: https://www.plovdiv.bg/proekt-okolna-sreda/

2,813 total views, no views today