Начало Актуално Община Пловдив за пореден път удължи гратисния период за такса „тротоарно право“

Община Пловдив за пореден път удължи гратисния период за такса „тротоарно право“

_DSC6345
Заведенията няма да плащат до края на май като част от мерките за подкрепа на малкия бизнес

Община Пловдив ще удължи до края на май срока, в който собствениците на заведения няма да плащат такса „тротоарно право“. Мярката получи одобрението на Общинския съвет днес.

„Подкрепяме ресторантьорите, защото техният бранш беше един от най-потърпевшите по време на ковид кризата“, коментира кметът Здравко Димитров. Той припомни, че миналата година по негова инициатива Община Пловдив бе първата, която предприе мерки за облекчаване на малкия и дребния бизнес. За изминалата 2020 година собствениците на заведения са плащали такса „тротоарно право“ само четири месеца и половина.

Миналата година с тази мярка общината е спестила на ресторантьорите 800 000 лв., а тази година, по същата мярка до края на май, ще опрости още 550 хиляди лв.

Първоначално предложението за отмяна на такса „тротоарно право“ беше до края на февруари, защото се очаква от 1 март заведенията да възстановят работата си. Кметът Здравко Димитров заяви, че след разговори с общинските съветници е преценено мярката да бъде удължена до края на май 2021 г.

2,830 total views, no views today