Начало Актуално Община Пловдив избира транспортна фирма за пътниците до летище „Пловдив“

Община Пловдив избира транспортна фирма за пътниците до летище „Пловдив“

среща областна управа

02.02.2022

Община Пловдив стартира ЗОП за избор на транспортна фирма, която да обслужва пътниците от и за летище „Пловдив“. Това стана ясно по време на среща на областния управител Йордан Иванов, заместник-кмета на община Пловдив Тодор Чонов, кметът на община Родопи – Павел Михайлов, директорът на летището Пламен Спасов и експерти.

Между 13-14000 са пътниците на месец, които летището ще обслужва в цяла Южна България. Затова е необходимо да се осигури техният транспорт.

„В момента съществува маршрутна линия № 2, която не е действаща, тъй като предишната фирма се отказа да изпълнява разписанието поради липса на полети и пътници“, заяви Тодор Чонов. Той уточни, че процедурата по обществената поръчка ще бъде задействана веднага, за да може да бъде избран изпълнител.

По време на срещата бе обсъждан вариантът, при който да има линия, която да обслужва не само летището, но и село Крумово, както и хората, работещи в близките заводи, тъй като се очаква скоро да бъдат пуснати за движение локалите на пътя Пловдив – Асеновград.

„Тъй като полетите са в късен час – 22:50, най-подходящо е транспортът да е чрез маршрутна линия, тъй като услугата може да е по-гъвкава и лесно променяна при необходимост“, посочи още Тодор Чонов.

Кметът на Община „Родопи“ заяви, че се ангажира да ремонтира 500-метрова отсечка, която директно обслужва летището до село Крумово. Областният управител Йордан Иванов коментира, че ще проведе разговор с директора на Областно пътно управление за възстановяване на захранващия електрически кабел, който осигурява осветлението в пресечката от Асеновградско шосе до летището, тъй като в момента там няма такова.

Разписанието на маршрутната линия ще бъде изцяло съобразено с полетите, за да може да поеме пътниците. Ако е необходимо ще бъдат пуснати и редовни автобуси от автогара „Родопи“ до летище „Пловдив“.

2,320 total views, no views today