Начало Актуално Община Пловдив публикувa проект на Наредба за насърчаване на инвестициите

Община Пловдив публикувa проект на Наредба за насърчаване на инвестициите

Стефан Стоянов

Община Пловдив публикувa проект на Наредба за насърчаване на инвестициите, която предстои да бъде внесена за обсъждане в Общинския съвет. Целта е да се привличат производства и услуги с висока добавена стойност, повишаване на регионалната икономическа активност и стимулиране на заетостта чрез разкриване на нови високопроизводителни работни места.

„В Пловдив нивото на индустриализация е високо и се доближава до средно за Европа от близо 47% от местния вътрешен продукт, като тенденцията е устойчива дори във времена на криза“, коментира зам.-кметът „Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов. Той  допълни, че в момента се наблюдава бързо наемане на хора и безработицата е под 5%. С новата наредба се цели развиване на производството и сектор „Услуги“ за създаване на устойчиви работни места с по-добри заплати на наетите. Зам.-кметът разясни, че наредбата допълва националните критерии по отношение на по-малки инвеститори и се дава сигнал към потенциалните кандидати, че Пловдив и регионът са добро място за бизнес.

Дейността по привличането на инвестиции на територията на Община Пловдив се извършва от звеното за „Бизнес развитие“ и има ключово значение за успешното провеждане на инвестиционната ѝ политика.

Икономическият растеж на всяка община се реализира под въздействието на комплекс от фактори, сред които, в съвременните условия, определящо място заемат инвестиционната привлекателност и акумулираните ресурси в общината, в т.ч. – чрез намиране на нови възможности за модернизация и обновяване на водещите отрасли.

За подпомагането на инвестиции от клас „В“ ще прилага следните мерки:

1. Съкратени срокове за административно обслужване;

2. Индивидуално административно обслужване;

3. Придобиване на право на собственост или ограничени вещни права върху имоти – частна общинска собственост по реда на чл. 22а, ал. 1, т. 2 и 4 от ЗНИ при спазване на условията по чл. 22а, ал. 2 – 8 и 13 от ЗНИ.

Мерките ще се предоставят след издаване на сертификат за инвестиции клас В, въз основа на решение на Общински съвет-Пловдив.

Минималната инвестиция е 1 млн. лв и разкриването на поне 25 работни места минимум за три години. Наредбата не може да се прилага за инвестиционни намерения свързани само със строителство, включително офиси и жилища.

С текста на Наредбата можете да се запознаете на следния линк: https://www.plovdiv.bg/announcements/pna/

 

2,503 total views, no views today