Начало Актуално Община Пловдив с конкретни мерки срещу замърсяването на въздуха.Нови транспортно-културни карти улесняват туристите

Община Пловдив с конкретни мерки срещу замърсяването на въздуха.Нови транспортно-културни карти улесняват туристите

Предстои да се променят границите на зоните за товаро-разтоварни дейности, както и да се засили контролът върху камионите за извозване на строителни отпадъци, а нови карти ще показват маршрутите на автобусите по линиите на градския транспорт, туристическите локациите и историческите обекти в града. Това стана ясно от работна среща на заместник-кметовете Тодор Чонов, Анести Тимчев и Пламен Панов със служители на ОП „Организация и контрол на транспорта“. В момента в централна градска част и периферията ѝ са обособени две зони – А и Б, а новите квартали „Остромила“, „Беломорски“ и „Смирненски“, където е засилено строителството, въобще не попадат в зонирането.

„Ще се актуализират и санкциите на нарушителите и сроковете за тяхното обжалване. Възможна е и промяна на границите на досега съществуващите зони, както и реална забрана за влизане на камиони и товарни автомобили или въвеждане на такси“, заяви заместник-кметът Анести Тимчев.

Това е само една част от мерките, които Община Пловдив предприема за ограничаване на замърсяването на въздуха и околната среда, а в най-скоро време предстои да бъде изработена и методика за въвеждане на зони с ниски емисии.

„Ще изискваме от Агенция „Пътна инфраструктура“ да реализира дългоочакваната директна пътна връзка – Цариградско шосе – Асеновградско шосе, за да може товарните камиони да минават транзитно, а не през града, което ще намали и трафика от Родопската яка, и замърсяването на въздуха“, сподели Тодор Чонов.

Той допълни, че до края на годината ще се въведе еднопосочно движение по улиците, които според Генералния план за организация на движението трябва да бъдат такива. Така наречената „зелена вълна“ по някои булеварди при шофиране с 50 км/ч вече дава необходимия резултат.

На входно-изходните артерии ще бъдат поставени дигитални информационни табели с променливо съдържание, на които да бъде упоменато дали има замърсяване на въздуха, вследствие на което ще има и забрана за влизане на автомобили с нисък екологичен клас; дали има задръствания и съответно посочен обходен маршрут и други.

По време на срещата между заместник-кметовете бе обсъдена и визията на нови транспортно-културни карти, която ще бъде уеднаквена с тази на картите, указващи само туристическите обекти, разположени на светлинните табла по Главната улица.

„Това са дребни, на пръв поглед, детайли, но те се правят за улеснение на гостите на града. Картите ясно ще указват къде се намира туристът, автобусите, които преминават в непосредствена близост и съответно какви културно-исторически забележителности има наоколо“, посочи заместник-кметът Пламен Панов. Той допълни, че освен визията на туристическите карти, тяхното съдържание също е бъде актуализирано, като се добавят нови обекти и забележителности, а светлинните табла ще бъдат отремонтирани.

„Служителите на ОП „ОКТ“ ще съдействат за оформянето на новия вид карта, нейната актуалност и достоверност, допълнително ще бъде публикувана и на сайта на Община Пловдив, където всъщност е и досега действащата“, посочи Тодор Чонов.

Новите транспортно-културни карти ще бъдат поставени на над 40 спирки в Централна градска част за удобство на туристите от страната и чужбина. В основната си част ще показват автобусните маршрути, а в горе вдясно ще бъдат разположени туристическите обекти.
среща зам.-кметове ОКТ (14) среща зам.-кметове ОКТ (26) среща зам.-кметове ОКТ (15) среща зам.-кметове ОКТ (3) среща зам.-кметове ОКТ (6)

2,550 total views, no views today