Начало Актуално ОИ „Старинен Пловдив” връща блясъка на Къща Верен Стамболян

ОИ „Старинен Пловдив” връща блясъка на Къща Верен Стамболян

Това е поредният проект на института, спечелил финансиране,  след тези за Къща Хиндлиян и Къща Павлити

stambolqn,колаж 6

Министерство на културата одобри проекта за консервацията и реставрацията на Къща Верен Стамболян на стойност 101 797.37 лв,  съобщиха от ОИ „Старинен Пловдив“.

Отпуснатите средства ще позволят да се извършат всички ремонтни и консервационно-реставрационни дейности по екстериора на Къщата на Верен Стамболян и да се възстанови автентичният й облик – впечатляващ и въздействащ със своята богата декорация и орнаментика.

В проектното предложение е предвидено да бъде изцяло обновена главната фасада като се възстанови автентичният вид на декорацията -  на флоралните орнаменти, на пейзажните композиции и шахматния цокъл. Също така ще се възстанови полихромно оцветения дъсчен таван, чийто цветове са избледнели, а мазилката на места е напукана и подкожушена. Западната фасада също ще претърпи промени като се възстановят декорациите около дограмата.

Къщата е емблематична за Пловдив, позната през годините като Къща на художниците, а в последните 10 години в нея се съхранява забележителната живописна колекция на Маестро Димитър Киров.

Това е третият проект, който печели ОИ „Старинен Пловдив” за малко повече от година, а привлечените средства са над 300 000 лв. Проектът за консервация и реставрация на таваните за Къща Хиндлиян  вече е изпълнен и приет от комисия на Министерството на културата. Предстои за започне ремонтът и на Къща Павлити, за която вече има проведена обществена поръчка, има избран кандидат и предстои подписване на договор.

2,597 total views, no views today