Начало Актуално Онлайн концерт на големия пловдивски музикант и композитор Стоиц Гъдев 31 юли, 20.00 часа

Онлайн концерт на големия пловдивски музикант и композитор Стоиц Гъдев 31 юли, 20.00 часа

Онлайн концерт - 2

Големият пловдивски музикант и композитор Стоиц Гъдев ще изнесе онлайн – концерт от изцяло от авторска музика за пиано на 31 юли 2020 от 20 часа. Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент З „Гражданска активност“ от Наредбата за финансиране на културни събития.

Линка за концерта ще бъде публикуван на сайта на община Пловдив и на страницата на Стоиц Гъдев във Фейсбук.

Гледайте и слушайте на вашите телефони, таблети и компютри, където и да се намирате по света!

С виртуозното си изпълнение на пиано и мелодиката на своите композиции музиката на Стоиц Гъдев пленява слушателя и го оставя без дъх. Този концерт ще бъде по-различен заради похватите, които Стоиц Гъдев използва в музиката си, заради начините на организиране на нотната композиция, приближавайки се по свой начин до хармоничните, мелодични и ритмични аспекти на музиката. Рамките на академичността в музиката са му тесни и затова предпочита сам да открива закономерностите в музикалната композиция.

Това, което може да определи музиката на Стоиц Гъдев е новаторство. Тя е в характерен стил, в който не може да се отреди доминираща роля на нито един жанр…Стоиц Гъдев сам нарича музиката си съвременна класика, но тя може да се определи и като модернистична, тъй като в нея има много философия и естетика, разнообразни предизвикателства и интерпретации на по-стари категории музика.

Но не търсете на всяка цена жанра, а просто се оставете да ви води насладата от преживяното с музиката на Стоиц Гъдев и емоцията от нея!

Според автора и организаторите потребността от този концерт е изключително голяма точно сега, във времето на частична изолация, когато хората имат нужда повече от всякога от пълноценен контакт с изкуството – хубава музика, поезия и положителни емоции.

„Желаем цвят от свежите цветя, за да живее вечно красотата“. „Мигът създава с майсторска ръка един вълшебен Празник за очите“. „Виж струните как в хор една след друга запяват дружно в съгласуван тон. И сякаш пеят син, баща, съпруга, щастливо съчетани в унисон“.

И да, ако предпочетете точно този концерт, вие ще се докоснете и до сонетите на Шекспир, в изпълнение на актьора от Пловдивския драматичен театър Стефан Попов.

В клавирния концерт участват още изключителните музиканти Димитър Гюров – китара и Владимир Величков – кавал, със специални аранжименти за пиано и китара, пиано и кавал.

За стойността на музиката на Стоиц Гъдев говорят оценките на редица известни музиканти у нас, и не само у нас.

„Споделих това чудо – музиката на Стоиц с мой приятел, професор по хармония в Кралската Музикална Академия. Резултатът беше изключително вълнуващ – оказа се, че авторът е създал нови, непознати до сега хармонични ходове, които би трябвало задълбочено да се изследват и да се преподават в музикалните академии“. 

Цитатът е от рецензията на музиканта Александър АЛЕКСАНДРОВ , от Група “Стил“ – ярък представител на българския шоубизнес.

Солидна класическа основа, съчетана с най-съвременни хармонични похвати, вселена от хармония и чисто музициране във всяка нота и пауза, учебник по хармония и чувство“ – това е малка синтезирана част от суперлативите, които изказа професорът“, казва още в рецензията си Александър.

Ето какво пише за него Тома СПРОСТРАНОВ:

„Инструменталната музика на Стоиц Гъдев е толкова добра, че може да се сравни със световни образци като тези на Жан Мишел Жар до Майк Олдфийлд. Бих казал, че маестро Гъдев е един необработен диамант в музиката, въпреки, че дефакто, неговите неща са много по-обработени от разни популярни парчета“.

Стоиц  Гъдев е роден на 16.12.1960 г. в град Пловдив. Потомствен музикант е. Започва да учи пиано на 4 години, на 6 години е приет в подготвителен клас в Музикалното училище “Добрин Петков“ в Пловдив.

Най-голяма заслуга за музикалното му образование и култура обаче изиграва неговият баща Иван Гъдев – изключителен музикант и пианист, който сам показва на Стоиц основите на класическата музика и джаз стандарти.

Стоиц Гъдев започва да работи като пианист от ранните си младежки години, като натрупва богат опит като изпълнител. Свири с едни от най-добрите музиканти в Пловдив. По-късно започва да свири в реномирани клубове и хотелски вериги в Европа, Азия и Африка, като на много от тези места бива назначен след като печели оспорвани конкурси.

Същевременно той е изключително ползотворен като композитор.  Има издадени 13 албума с авторска музика. Сам аранжира и записва произведенията си. 25 години работи и като студиен музикант.

Написал е над 200 композиции, а през последните четири години ги записва с ноти, като събира всичко в нотни сборници. Пише предимно инструментали – съвременна класика за пиано и поп музика.

Написал е музика за български поп звезди – Васил Найденов, Маргарита Хранова и други.

„Гледайте и слушайте, а удоволствието да сме ЗАЕДНО ще е взаимно!“, каза Стоиц Гъдев дни преди събитието.

4,682 total views, no views today