Начало Пловдив днес Още 110 нови дръвчета в парк „Лаута“

Още 110 нови дръвчета в парк „Лаута“

zalesqvane_lauta_1

„С 65 декара разширихме „Лаута“ само за три години“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев след като заедно с кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров и директора на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев засади първата млада пауловния при старта на поредната залесителна акция в парка.

За няколко часа „Лаута“ се разрасна още 10 декара на юг със 110 нови дръвчета местни видове – 40 бряста, 40 каталпи, 20 пауловнии и 10 еводии. Напролет растителността отново ще се увеличи с 300 фиданки и 20 декара площ.

„Изградихме поливна система, предстои да направим още един сондаж. Повечето зелени площи се отразяват върху по-доброто качество на въздуха, а и гражданите са доволни“, коментира Стоян Алексиев.

Инж. Иван Тотев посочи, че процентът на дръвчетата, които не се захващат е изключително нисък – под 7-8 процента. Освен на редовното напояване, това се дължи и на добрата предварителна  подготовка на терена със заравняване и обогатяване на почвата. Той благодари за добрата работа на районната администрация на „Тракия“ в лицето на кмета Костадин Димитров и на жителите на района за разбирането и подкрепата.

Между двете новозасадени последно горички е оставено място за алея, а на няколко стотин метра се предвижда изграждането на асфалтов път, който да свърже Зона А-12 с А-11 и да маркира края на разширението на „Лаута“.

Районният кмет Костадин Димитров и неговият екип вече обмислят бъдеща детска площадка и други атракции, които по естествен начин да се впишат в парковата среда.

В днешното залесяване отново се включи женският волейболен отбор „Марица“, дръвчета засадиха също всички районни кметове, директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов и още много граждани.

zalesqvane_lauta_8

6,138 total views, no views today