Начало Пловдив днес Пекин и Пловдив засилват взаимното сътрудничество

Пекин и Пловдив засилват взаимното сътрудничество

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев прие в заседателната зала на общината делегация от Китайската народна република, водена от г-н Ян Жонгки – заместник-председател на Комисията от Община Пекин към Китайската народна политическа консултативна конференция.

Срещата е по покана на кмета на Пловдив и в отговор на визитата му в Пекин през септември миналата година. Тогава инж. Иван Тотев бе посрещнат от заместник-кмета на Пекин г-н Янг Ксиаочао, с когото набелязаха стъпки за засилване на сътрудничеството между двата града в различни сфери.

По време на днешното посещение бяха обсъдени действия за насърчаване и задълбочаване на двустранните отношения между Пекин и Пловдив, основно в сферата на културата, образованието, науката и спорта.

И гостът Ян Жонгки, и домакинът инж. Иван Тотев бяха единодушни, че Пловдив и Пекин са много различни градове, но общото помежду им е богата история и културните натрупвания.

„За нас е много важно да развиваме както културните, така и икономическите връзки“, подчерта кметът инж. Иван Тотев и посочи трите основни двигателя на растежа – развитие на индустриалните зони; култура, образование и наука; спортна инфраструктура.

Двете страни се договориха, че ще изготвят конкретни инициативи за сътрудничество на ниво общини и ще съдействат за обмен между университетите на двата града.

5,867 total views, no views today