Начало Актуално Пламен Панов изнесе беседа пред чуждестранни дипломати в Градската галерия в Стария град

Пламен Панов изнесе беседа пред чуждестранни дипломати в Градската галерия в Стария град

4 8

01.11.2023

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов посрещна тази сутрин в Градската художествена галерия на ул. “Съборна” група от 22 чуждестранни дипломати, които пристигнаха в Пловдив за участие в обучение-семинар на тема „Българска култура и традиции“, организиран от Българския дипломатическия институт и Държавния културен институт към МВнР. Сградата на Градската художествена галерия, намираща се в Стария град на Пловдив, е една от най-забележителните постройки в града. Тя е проектирана от арх.Йосиф Шнитер през 1881 година и е запазена в блестящо състояние и до днес. Фондът на галерията е един от най-богатите, наброяващ над 7200 творби на изобразителното изкуство.

Участниците в обучението, които са консули, първи и втори секретари, политически, икономически и културни аташета, вицеконсули, търговски съветници, пълномощни министри в посолствата на държавите: Бразилия, Камбоджа, Китай, Дания, Германия, Гърция, Унгария, Индия, Иран, Ирак, Ирландия, Казахстан, Пакистан, Палестина, Полша, Словения, Испания, Холандия и САЩ, са поели поста в съответната дипломатическа мисия през последната една година. За тях Български дипломатически институт организира тематични обучения в различни модули, с цел да опознаят страната, в която ще работят няколко години в рамките на мандата, нейната история, култура, социалните специфики и др.

Това е третия път, в който заместник-кмета Пламен Панов е поканен да изнесе беседа и да проведе среща-разговор с дипломати в Пловдив. Както и в предишните срещи, в разговорите бяха засегнати много общи теми, свързани с Пловдив, България, Европа, международните отношения и дипломация, които вълнуват младите дипломати, но също така близки и на заместник-кмета, който е завършил висшето си образование със степен магистър по „Европеистика“ в престижния King’s College London и бакалавър по „Международни отношения“ с почести, валидиран от Уелски Университет, Американски колеж в Солун.

Пламен Панов представи ключови аспекти от политиката на община Пловдив в областта на културата, туризма, опазването на културно-историческото наследство, както и конкретна информация за икономическите показатели на Пловдив, eдин oт нaй-гoлeмитe индycтpиaлни цeнтpoвe в Югoизтoчнa Eвpoпa  и данни за профила на целия регион Пловдив. Той с удоволствие отговори и на въпросите, които чуждестранните дипломати зададоха по време на свободния разговор. На финала, участниците си направиха обща снимка за спомен от срещата.

Освен посещение на Градската художествена галерия ул. “Съборна”, в програмата на дипломатите е предвидено посещение на Регионалния етнографски музей, където ще се запознаят с презентация за етнографските области и традиции на България. След това в галерия “Капана” ще се състои презентация на Държавния културен институт към МВнР, която ще бъде изнесена от Снежана Йовева – директор на Института. Предвидена е и лекция за съвременното изкуство и култура на България. Маршрутът  включва и Епископската базилика на Филипопол, където дипломатите ще видят презентация за уникалното културно-историческо наследство на базиликата, представено от Станислав Станев – научен консултант по реставрацията на базиликата. На финала Йордан Стоичков – началник отдел „Обучение“ в Български дипломатически институт към МВнР ще връчи сертификати на участниците на кратка церемония в Епископската базилика.

2,277 total views, no views today