Начало Актуално С тържествено шествие Пловдив отбеляза Деня на народните будители

С тържествено шествие Пловдив отбеляза Деня на народните будители

IMG_7080 IMG_7096

IMG_7106 IMG_7113

IMG_7159 IMG_7186 (1)

 

01.11.2023

За втора поредна година кметът Здравко Димитров поведе общоградско шествие по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празничен молебен, а веднага след това с градоначалника поведоха шествието от площад „11 май“. Участие в него взеха още духовият оркестър на Обединеното командване на силите за специални операции, комитет „Родолюбие“, представители на образователни и културни институции, представителни групи на училища от Пловдив.

Десетки пловдивчани пяха заедно с хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, който изнесе концерт пред стълбите на „Каменица“, а шествието завърши с още един такъв – във Военен клуб – Пловдив.

Цялото слово на кмета Здравко Димитров по случай Деня на будителите вижте тук:

Съвременни будители,

Уважаеми съграждани,

Денят на народните будители е празник, който носи паметта за славните личности от миналото ни. Искам да припомня, че в началото на миналия век, когато обществеността на Пловдив инициира честването на този ден, образованието на нашите деца в училище е било съпътствано от възпитаването им в почит към личностите и стремеж към хубавото и красивото.

И този стремеж е бил неотлъчно подкрепян и подпомаган от църквата, на която дължим вечния идеал към възвишеното и духовното, предаван ни на нас –човеците, чрез вечните небесни закрилници на вярата. А най-ярко ще помним делото на атонския монах Паисий Хилендарски – дал на поколенията вечната „История славянобългарскя“.

Първо неофициално през 1909 година, после с окръжно писмо от 1922 и последвалото му вписване в Закона за празниците. Вече един век Денят на народните будители крепи устоите на духовността ни.

Днес ние сме на известна дистанция във времето от началото, но съвсем без такава в нуждите и потребностите си за идеали и каузи, също и от големите имена, които ги създават за поколенията.

Днес пред вас ще си позволя да припомня част от текста, залегнал в документа от 1922 година, в който са ни дадени от предците всички отговори за смисъла на Деня на будителите:

„А в полумрака на нашето минало се откриват големите фигури на редица велики българи, които с необикновено увлечение и с една завидна самопожертвувателност са служили на своя народ, които не са пожалили ни сили, ни младост, за да положат основите на нашия културен и политически живот. От Паисия насам до наши дни се редят светлите и лъчезарни образи на големи културно-обществени дейци, далечни и близки строители на съвременна България. Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, братя Миладинови, Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Левски, Караджата, П. Р. Славейков, Иван Вазов и мнозина още големи и малки строители на нашето възраждане и освобождение, както и големите фигури на политико-обществени и културни дейци след освобождението са завещали на поколенията своите несъкрушими, светли дела, които трябва да се сочат като примери, като образци на бляскаво изпълнен отечествен и национален, културен и граждански дълг. Стореното от тях ни удивлява, трогва, възнася; то окриля нашия дух; то му дава полети и творчество; то говори на сърцето и душата със силата и блясъка на идеала, с обаянието на обикновеното“.

Подписано от министъра на просвещението Стоян Омарчевски. Ние днес няма какво да добавим към тези мъдри думи. Нека ги помним, за да бъде паметта жива и съхранен духът ни.

Честит празник! Честит Ден на народните будители!

2,715 total views, no views today