Начало Актуално Пламен Панов представи пред медии от страната новото мобилно приложение „АртиФакт Пловдив“ по Норвежката програма

Пламен Панов представи пред медии от страната новото мобилно приложение „АртиФакт Пловдив“ по Норвежката програма

3 (1) 5

25.04.2024

ДК „Борис Христов“ в Пловдив бе домакин на конференция на тема „Медии и туризъм“, организирана от пловдивските дружества към Съюза на българските журналисти в партньорство с Община Пловдив. Форумът бе открит от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова и заместник-кмета по „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив Пламен Панов.

Заместник-кметът представи информация за дейностите по проекта на община Пловдив № BGCULTURE-1.001-0016 „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ в размер на 804 616 лева, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021 г. В него са включени 7 културни институции – Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“ и ОИ „Старинен Пловдив“. Срокът на изпълнение е 22 месеца. Партньор на община Пловдив е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия.

Проектът включва подобряване на условията и качеството на представяне на богатото културно наследство на Община Пловдив чрез реновиране и прилагане на интерактивни методи в 7-те културни институции в рамките на града. Реализираните дейности стимулират по-широк интерес към културното наследство и включват: обновяване и ревитализиране на помещения; закупуване на витрини за постоянните експозиции и техника за интерактивно представяне на експонатите; разработване на мобилно приложение – тип quest игра, включващо аудио гайд, което представя сградите, залите и част от експонатите на културните институти по интригуващ за посетителите начин.

Заместник-кметът Пламен Панов разказа за пръв път пред медиите и дни преди старта, детайли за новото мобилно приложение „АртиФакт Пловдив“ (ART&FACT PLOVDIV), създадено по проекта, което свързва всички културни институции в Пловдив. То цели да привлече повече млади хора да посетят културните институти на Пловдив, да предизвика интерес към културното наследство на града у българските и чуждестранни туристи, както и да направи по-интересно и завладяващо преживяването на посетителите вътре в самите експозиции. Използвайки мобилно приложение с обогатена/добавена реалност, различните целеви публики, вместо просто да виждат информация, ще имат възможността да взаимодействат с нея – да чуят интересен разказ, да търсят “съкровища”, да научат повече за Пловдив, да разглеждат в детайл експонати, да подредят триизмерен пъзел, да се забавляват, играейки игра, както и да отнесат виртуално част от Пловдив в своята “дигитална” раничка вкъщи, а накрая и да спечелят награда.

Пламен Панов запозна гостите с актуална информация за политиките на община Пловдив, реализирани чрез Културния календар, който обхваща множество прояви с местно, национално и международно значение, свързани с опазване на културното наследство и памет, обогатяване на културната идентичност, подобряване на достъпа до култура на жителите на общината чрез децентрализиране на културните процеси, развитие на изкуството, творческите и културни индустрии и културния туризъм, популяризиране на културата на Пловдив по света.

След пандемичните ограничения в следствие на ковид кризата от последните две години, 2023 г. показа, че туристическия сектор в Пловдив е достигнал пълно възстановяване от кризата, като статистическите данните сочат и ръстове в повечето икономически индикатори спрямо успешната 2019 г., в която Пловдив беше Европейска столица на културата. По данни на НСИ за 2023 г., общият брой реализирани нощувки в местата за настаняване за 2023 г. възлиза на  661 967,  и регистрира ръст от 28 % спрямо предходната 2022, и 30% в сравнение със същия период на 2019 г. По този показател, повишението при българските граждани е с 18% за 2023 спрямо 2022 г., и с 38 % спрямо 2019 г. При чуждестранните граждани, реализираните нощувки са 43% повече спрямо 2022 г., и надвишават нивата от 2019 г. – 20% повече“, отбеляза заместник-кметът Пламен Панов.

С конференция „Медии и туризъм“ стартират честванията, посветени на две важни годишнини на най-старата и авторитетна професионално-творческа и синдикална организация -180-та годишнина от началото на българската журналистика и 130-та годишнина от създаване на организираното журналистическо движение в страната. В Съюза членуват повече от 3200 журналисти. В конференцията участваха членове на УС и КС, председателите на пловдивските дружества, колеги от страната и представители на медиите в града.

1,380 total views, no views today