Начало Актуално Пловдив е домакин на Дигитална Конференция за Вино

Пловдив е домакин на Дигитална Конференция за Вино

20151023_112252На 23.10.2015. в Пловдив официално стартира  Дигитална Конференция за Вино с участието на  над 200 специалиста от 45 държави. Организирана от Вразон, Конференцията е единственото международно събитие, посветено на сходството между виното и мрежата, осигуряващо платформа на днешните възможности за онлайн комуникации, свързани с винопроизводителите по целия свят. Годишното събитие помага да се изгради международна мрежа за комуникации в сферата на виното и също така насърчава придобиването на умения и информация, както и обмяната на професионален опит между представители на различни нации, езици и професии.

Община Пловдив е домакин и  съорганизатор на събитието, което популяризира българския винен продукт, както и Пловдив и региона като туристическа дестинация. В програмата има изключително интересни лекции и уъркшопове, свързани с бизнеса и маркетинга, PR  и винения туризъм.  Началото на DWCC е поставено през 2008 година от американците Райан Опаз и Габриела Опаз, и британеца Робърт Макълнтош, трима винени блогъри, които се събират, за да стартират първата конференция.

За осмото издание Пловдив е избран за домакин на събитието след  градовете Лисабон, Виена, Бреска, Измир и Монтрьо.

В следващите редове, на въпросите на представител на Община Пловдив отговаря Райан Опаз – изпълнителен директор на Дигитална Конференция за Вино.

Какво представлява Дигитална Конференция за Вино и какви хора присъстват на нея?

- Конференцията е дигитална, в смисъл че можем да говорим за това как се е развило  интернет пространството и  всичко което предлага онлайн светът . На тази среща имаме хора от целия свят, от студенти до блогъри и хора, занимаващи се с износ до PR- специалисти и производители на вино. Всички, които работят в тази област, това е един широк кръг от хора, който включва и винения туризъм и експерти по храната.

Това не е най-голямата конференция до момента, но пък за сметка на това тази година имаме най-интересното съдържание. Установихме, че хората, които искат да дойдат и да открият България са едни от най-качествените и сериозни комуникатори, затова имаме интересен микс от хора -  от издателския и от блогърския свят.

Колко време трае конференцията?

- Официално е три дни, имаме и няколко предварителни и последващи събития, но първия ден реално е днес – петък,  имаме презентация от Ричард Хеминг, който ще говори за бъдещето в публикуване на книги за виното. Също така и Тед Попов, който е българин и е един от най-големите производители на вино, той ще говори за ролята, която имат големите производителите на вино в световен мащаб и те заедно с винокомуникаторите могат да си бъдат полезни един на друг. Вторият ден се състои в повече уърк-шопове – от теми като „как да създадеш блог“ до „нови начини за  продажба на вино“,  ще има и дегустации, както и организирана обиколка на над 40 маси с винени мостри. Това е интересно и за участниците,  тъй като ще могат да се опитат вина от Турция, Молдова, Румъния, Гърция и разбира се голяма част от България, което ще е един интересен поглед към Източна Европа.

- Защо избрахте именно Пловдив за място на провеждане на Конференцията?

- Искахме да направим нещо различно, да се пренесем на изток заради голямото оживление в производството на вино в този регион.  Тогава намерихме партньори в България и попитахме тях. Искахме да бъдем в район, в който е съсредоточена голяма част от винопроизводството, но да го съчетаем и с различни забележителности. За нас не беше важно само виното, но и историята и културата, за да могат хората да открият и други неща…

Какви са впечатленията ви от града да момента, въпреки че сме в началото на конференцията?

- Когато започваш нещо винаги се притесняваш дали нещо няма да се обърка, но след като стартирахме се чувствам спокойно, имаме вече добър отзвук, участниците наистина харесват Конференцията, все още не са видели много от Пловдив, но снощи хората бяха впечатлени от Пеещите фонтани и храната. Повечето от участниците са за първи път в града, но го откриват като много интересно място.

Какви резултати очаквате от конференцията?

- Очаквам участниците да видят, че разширяваме границите на винения свят, България има дълга история във винопроизводството, но Западна Европа не знае това и се надявам, че писателите ще кажат „не открих всичко във този регион, но той ме развълнува и затова се ще се върна отново“. Няма да имаме ефект върху обикновените хора, но се надявам да повлияем върху поне двама големи производителя. Участват общо около 50, но се надявам да посадим семето поне в двама от тях и след време да видим как тези семена разцъфват. Надявам се също така следващата година местните посетители да дойдат на нашата следваща конференция. Това е като позитивен вирус, заразяваш с него и гледаш как се разпространява, и то не само във виното, а и в хранителната индустрия, магазините и ресторантите в града, които ще си кажат – „те са успели с онлайн търговия , защо не опитам и аз?“. Надявам се да постигнем това! Ние няма да променяме винената култура в региона, но можем да започнем да оставяме малки следи и от тях хората да научават важни неща.

Надявам се участниците в конференцията да открият възможности в региона, не само откъм нови вина, но и това, че не е важна само чашата, а всичко около нея – тук имаме  римски находки, традиции и чудесна храна и тази култура, която трудно може да опознаете без да намерите ключов подход към нея.

7,014 total views, no views today