Начало Актуално Пловдив и Аржентина изграждат нови икономически връзки в областта на земеделието и селското стопанство

Пловдив и Аржентина изграждат нови икономически връзки в областта на земеделието и селското стопанство

Тимчев_Атанасоф (1) Тимчев_Атанасоф (3)

С участието на град Пловдив се затвърждават българо-аржентинските връзки в областта на земеделието и селското стопанство. Това стана ясно по време на среща на заместник-кмета Анести Тимчев и Н. Пр. Алфредо Нестор Атанасоф, извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина. Той е на първото си официално посещение в града под тепетата след встъпването си в длъжност преди повече от месец.

„Желанието ни е да обвържем икономическия сектор на двете страни, като проучим възможностите за обмяна на опит и обогатим знанията, които имаме по отношение на технологиите и иновациите“, посочи Негово превъзходителство. Той отбеляза, че в Аржентина има българска общност и по тази линия двете страни са свързани и в културно отношение, както и че през следващата година ще бъде отбелязана 90-та годишнина от създаването на българо-аржентинските дипломатически взаимоотношения.

„Пловдив и регионът са известни с развитието на IT и бизнес сектора, стотиците производствени предприятия в Тракия икономическа зона, земеделието“, подчерта Анести Тимчев. Той посочи, че по отношение на селското стопанство и хранителния сектор в града има два университета – Аграрен и Университетът по хранителни технологии, които подготвят много добре младите хора, които идват от цялата страна, за да завършат своето висше образование тук.

Затвърждаването на връзките между малкия и средния бизнес на България и Аржентина ще се подкрепи чрез две събития през месец септември. Едното е представяне в село Белозем на земеделска техника, произведена в Аржентина. На 28 септември ще се организира виртуална среща с участие на заместник-министъра на външните работи на Аржентина и заместник-министъра по икономиката на България и представители на малките и средни предприятия, на която ще се обсъдят въпроси, свързани с хранително-вкусовата промишленост.

Според заместник-кмета Анести Тимчев в Пловдив има добри условия за развитие на малкия и среден бизнес, частния сектор, туризма, особено след като през 2019 година беше Европейска столица на културата, така че опитът на бизнеса в града би бил полезен за подобряване на българо-аржентинските взаимоотношения.

В края на срещата Н. Пр. Алфредо Атанасоф подари книга на Анести Тимчев с автор Хорхе Луис Борхес, а от своя страна, заместник-кметът връчи албум със снимки – „Пловдив – древен и вечен“.

3,294 total views, no views today