Начало Пловдив днес Пловдив отбеляза Деня на Независимостта

Пловдив отбеляза Деня на Независимостта

105-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България бе отбелязана тържествено в Пловдив. В празничния неделен ден в храма „Света Неделя” в Стария град отец Любен отслужи молебен за здраве и благополучие на целия български народ. В честванията и тази година се включи Певческо дружество „Ангел Букурешлиев”.

Заместник-кметът Стефан Стоянов припомни историческите събития преди 105 години. В словото си пред паметната плоча на Александър Малинов той подчерта, че актът на Независимостта издига България на европейската политическа и дипломатическа сцена и се създават предпоставки за икономически просперитет на младата българска държава. „Това дръзко и решително дело защитава националното ни достойнство и е извор на национално самочувствие. Нека в този тържествен ден отдадем заслужена почит на делото на тогавашните български държавници, нека бъдем горди техни наследници и да не забравяме, че от усилията на всички нас зависи просперитета и бъдещето на България“, заяви Стефан Стоянов.

Поднесени бяха венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов. На честването, организирано от Община Пловдив и Център „Петко Каравелов“, присъстваха народни представители от 16-ти МИР – Пловдив-град, общински съветници, районни кметове и граждани.

7,234 total views, no views today