Начало Култура Пловдив посреща за първи път легендарния цигулар Пинкас Цукерман

Пловдив посреща за първи път легендарния цигулар Пинкас Цукерман

Poster Zukerman Plovdiv FКонцертът е на 29 октомври в рамките на „Европейски музикален фестивал“
Един от най-забележителните съвременни класически музиканти, цигуларят Пинкас Цукерман, ще гостува за първи път в Пловдив през тази есен в рамките на „Европейски музикален фестивал“. Прочутият изпълнител ще бъде солист и диригент в стилна моцартова програма с Оркестъра на Класик ФМ радио. Събитието е част от юбилейния 20-ти сезон на оркестъра и се реализира от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив и Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант’21“.

Концертът е на 29 октомври от 19:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“, а в програмата са включени любими шедьоври на Волфганг Амадеус Моцарт – Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка №5 и Симфония №40 в сол минор.

Билетите са вече в продажба онлайн на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim, както и на билетните каси в града: пл. „Стефан Стамболов“ №1, ул. „Цар Ивайло“ №2 и ул. „Райко Даскалов“ №1.

Ден преди гостуването в Пловдив музикантите ще се представят и в столичната зала „България“, където проявата от „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Календар на културните събития на СО и Министерството на културата.

Това е четвъртото гостуване на Пинкас Цукерман в България по покана на „Кантус Фирмус“ (2006, 2008, 2014, 2022), но сега за първи път и пловдивските меломани ще могат да чуят на живо великия музикант. Неговата изумителната кариера обхваща над пет десетилетия. Виртуозен цигулар, виолист, диригент, камерен изпълнител и педагог, той предизвиква възхищението на публиката и критиката с безупречното си музикално майсторство, изразителен лиризъм и уникална красота на тона. Обширната му дискография от над 100 албума е оценена с многобройни награди, сред които две отличия „Грами“ и 21 номинации.

Пинкас Цукерман е роден в Тел Авив през 1948 година и първоначално учи в Музикалната академия „Самуел Рубин“. През 1962 година, по време на посещение в Израел, талантът му е забелязан от именитите музиканти Исак Щерн и Пабло Казалс. Впоследствие Цукерман се мести в САЩ, където постъпва във Висшето музикално училище „Джулиард“ и става ученик на Исак Щерн и Иван Галамян. Дебютира в Ню Йорк през 1963 година. Четири години по-късно спечелва наградата „Левентрит“, съвместно с корейския цигулар Кюнг-Уа Чунг. Дебютните му записи са осъществени през 1969 г. с Концерт за цигулка на Чайковски под диригентството на Антал Дорати с Лондонския симфоничен оркестър и цигулковия концерт от Менделсон с Ленард Бърнстейн и Нюйоркската филхармония. Те поставят началото на успешната му звукозаписна кариера.

Press_Photo Photo Credit Cheryl Mazak 2 RПрез 1970 година Цукерман се насочва към дирижирането, изнасяйки концерти с Английския камерен оркестър. През 80-те години той става музикален директор на Камерния оркестър „Сейнт Пол“, а от 1999 до 2015 г. ръководи оркестъра на Националния център за изкуства на Канада (NACO) в Отава.

Освен концертните изяви, Пинкас Цукерман отдава много енергия и на преподавателската работа. Той е председател на специална изпълнителска програма в Музикалното училище на Манхатън повече от 25 години и преподава в известни образователни институции във Великобритания, Израел, Китай, Канада и др. Негови бивши ученици са Юлиан Рахлин, Гай Браунщайн, Вивиан Хагнер, Джесика Линебах и др.

През есента на 2021 година Пинкас Цукерман се присъединява към Симфоничния оркестър на Далас като артистичен ръководител и главен образователен съветник за следващите два сезона.

Цукерман е носител на престижната награда „Медал за изкуства“, връчена му от президента Роналд Рейгън, както и на наградата за артистични постижения „Исак Щерн“.

Свири на цигулка Гуарнери дел Джезу „Душкин“ от 1742 г.
Classic FM Radio Orchestra Pinchas Zukerman soloist and Classic FM Radio Orchestra Pinchas Zukerman conductor

2,511 total views, no views today