Начало Актуално Ново осветление по основни пътни артерии в Пловдив намалява сметките за ток наполовина

Ново осветление по основни пътни артерии в Пловдив намалява сметките за ток наполовина

Ново LED осветление е монтирано по бул. „България“ и ул. „Васил Левски“. Направените до момента проби сочат, че консумацията на електроенергия намалява наполовина в сравнение с изразходваната от предишните натриеви лампи с високо налягане, съобщи директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.

Новите осветители са с възможност за димиране. Това означава сами да променят електрическата мощност по предварително определен график – примерно да я намаляват през нощните часове с нисък трафик, когато не е необходима ярка светлина. Според Стоилов това води до допълнителни икономии.

Ето сравнителни данни за един от обектите, където тези дни приключи мониторингът: за предходния едногодишен период консумираната енергия е над 84 926 kWh – близо 43 695 kWh е разчетената икономия за същия период от време след подмяна на осветителните тела; от 131,4 kWh преди дневното потребление сега е 63,8 kWh – разликата е 67,6 kWh или 51,45 процента постигната икономия. Същевременно с 36 тона годишно намалява въглеродният диоксид. При сегашните цени на електроенергията се спестяват над 15 700 лв. само от този обект.

„Освен икономия на електроенергия обновяването на уличното осветление подобрява условията за пътна безопасност и на шофьорите, и на пешеходците в тъмната част на денонощието“, коментира заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Той допълни, че почти 100 процента от първостепенната улична мрежа в Пловдив вече е с LED лампи. Целта е да се обхване целият град, за което общината предвижда сериозни собствени инвестиции и привличане на европейско финансиране по проекти, като наскоро реализирания в районите „Централен“ и „Южен“ на стойност 1,127 млн. лв.

1,668 total views, no views today