Начало Събития Пловдив посреща изложба на словенския художник Боян Мавсар EUSUREAL – живопис HOMOEUROPEANUS – графика и скулптура

Пловдив посреща изложба на словенския художник Боян Мавсар EUSUREAL – живопис HOMOEUROPEANUS – графика и скулптура

_DSC0001

На 2 октомври 2019 г. в Балабанова къща от 19:00 ч. се открива самостоятелна изложба на Боян Мавсар.
Експозицията представя 40 живописни платна, чийто сюжет е съчетание на сюрреализъм, между сън и реалност (смесена техника). Скулптурна инсталация от 100 каменни стели, подредени в дворното пространство на Балабанова къща, разказващи за историята на европейският човек.Съпътстващите 8 графики изпълнени в техниката ситопечат са следи на европейската култура през годините.
Роден през 1957 г. в град Брежице – Словения. След завършване на средното си образование започва работа в националния театър на Словения в град Любляна, където от 1991 г ръководи отдела по скулптура. През това време завършва художествената академия в Любляна със специалност скулптура и през 1993 г. защитава магистърска степен при проф. Драго Труцар. От 1998 г. е назначен за сценограф в националния театър, работи също за киното и телевизията, основател на фестивала ФЛУ (фестивал на любовта и изкуството), директор и организатор на триенале по скулптура в гр. Върхника.

Интересната експозиция може да бъде видяна до 16 октомври. Входът е свободен!

_DSC0018

_DSC0019

6,919 total views, no views today