Начало Пловдив днес Пловдив почете 147 години от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски

Пловдив почете 147 години от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски

2С панихида в църквата „Св. Св. Петър и Павел“, оглавена от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров – председател на храма и поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика, днес в Пловдив беше почетена 147-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски.

Официалното слово бе произнесено  от Павлина Николова – зам.- председател на Общински комитет „Васил Левски“ Пловдив, изтъкнат читалищен деятел, член на СНБП, носител на наградата „На ползу роду“ на Общински читалищен съюз Пловдив. Водещ на възпоменателното честване бе Златко Павлов.

Във военната церемония участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членовете на комитет „Родолюбие“ и Общински комитет „Васил Левски“. Строят бе приет от генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия.

За да почетат паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха Н.Пр. г-жа Херо Мустафа – Извънреден и пълномощен посланик на САЩ в Република България, Кметът на град Пловдив Здравко Димитров, Областният управител на област Пловдив – Дани Каназирева, Председателят на Общински съвет-Пловдив – инж.Александър Държиков,, генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“, заместник-кметовете Пламен Панов, Илия Кирчев, Йордан Ставрев, Тодор Чонов, Пламен Райчев, общински съветници, кметовете на райони Димитър Колев, Георги Стаменов, Костадин Димитров, Стоян Алексиев, Костадин Язов и представители на общинската администрация, Обществения посредник на община Пловдив – Борислав Стаматов, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, председателят на Общински комитет „Васил Левски“ доц. Кирчо Атанасов, директори на общински предприятия, ученици от Националната търговска гимназия,(които днес честват 110 години на учебното заведение), от ЕГ „Иван Вазов“, от МГ „Акад. Кирил Попов“, Спортното училище „Васил Левски“, граждани, политически, обществени организации и медии.

Венци и цветя бяха положени и от името на Министъра на отбраната Красимир Каракачанов, почетния консул на Русия, Регионалната организация на евреите „Шалом“ Пловдив, Сдружение „бизнесът за Пловдив“, Общинският читалищен съюз, Съюзът на  офицерите и сержантите от запаса и резерва, НБ „Иван Вазов“, Общински комитет „Васил Левски” – Пловдив, Комитет „Родолюбие”, както и от многобройните признателни граждани, които присъстваха на възпоменанието, в което всяка година с едноминутно мълчание и падане на колене, родолюбивите българи отдават почит пред саможертвата на най-светлия и чист образ в националната ни историческа памет.

Слово за Апостола на Павлина Николова ( пълен текст):

147 години от гибелта на Апостола на българската свобода

ВАСИЛ  ЛЕВСКИ.

147 години  НЕЗАБРАВА!  Българинът носи неговото свято име и дело в сърцето си и най-истинският, най-големият неразрушим паметник е незабравата на неговия подвиг!

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИМИТРОВ – КМЕТ НА ПЛОВДИВ,

ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО Г-ЖО ХЕРО МУСТАФА – ПОСЛАНИК НА САЩ В БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ,

УВАЖАЕМА  Г-ЖО  ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

ГОСПОДИН ГЕНЕРАЛ-МАЙОР МАТЕЕВ,

ЗАМЕСТНИК-КМЕТОВЕ И КМЕТОВЕ НА РАЙОНИ,

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

ГОСПОДА  ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ И ВОЙНИЦИ,

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ, 

 

ВАСИЛ ЛЕВСКИ – АПОСТОЛЪТ – ОСТАНАЛ  ЖИВ В ПАМЕТТА НА НАРОДА  СИ, Е ДЪЛБОКО ОБИЧАН!

Историята справедливо му отреди  БЕЗСМЪРТИЕ!

Той се бе посветил на своя народ, на делото за свобода,  със съзнанието, че рано или късно животът му ще бъде поискан.

„Чисто народният мъж

дава всичко, па и себе си, в жертва”

Вестта за залавянето на Левски полетява по телеграфа до всички краища на страната и в чужбина. Скръб попарва комитетите…

„Ние всички плакахме с горчиви сълзи до забрава… пише  Иван Андонов от Чирпан.

В съдебната зала се разиграва драма, стара колкото историята: самата свобода е на подсъдимата скамейка. Тя отново ще бъде осъдена! Осъдена„на смърт чрез обесване!”

Българският свещеник, доведен, за да чуе изповедта на дякон  Левски и да му даде последно свето причастие, го пита: “Кажете си греховете, синко!”

Изповедта на Левски, която се предава до днес, е:

„Пред бога и свободата грехове не съм сторил, а пред пашите, чорбаджиите и владиците – много, много и премного согрешения съм направил, но нека тия ми согрешения останат непростени….За едно нещо, отче, те моля: като ви пита някой за Дякон Левски, кажете му, че той, Дяконът, за българската свобода загина!”

Той вярва в един свят, чужд на омразата и тиранството, както някои вярват в рая. Той вярва, че  човечеството ще изгради „Храмът на свободата”.

Левски посреща смъртта! Бесилото се възправя на фона на снежната белота – две отвесни греди и една напречна, като портал отворен към вечността.

Той умира, както умират семената, за да оживеят наново в реколтата…

Такива хора, казва поетът:

„Никога не казват, че вършат героизъм

и никога не мислят, че вършат чудеса.

Като звезди изгряват.

Като звезди изгарят.

След себе си оставят

невидим звезден прах.

Мечта и кратко ИМЕ!”

Неговите идеи за свобода, за чиста и свята република, надхвърлят границите на България.

Антонио Таяни – бившият  председател на Европейския парламент- в словото си пред барелефа на Апостола в българското посолство в Брюксел, казва: „Васил Левски е Европейски герой! Васил Левски – личност, сравнима с най- чистите, най- светли и прозорливи световни умове”.

ВАСИЛ ЛЕВСКИ – БЕЗСМЪРТНИЯТ ДУХ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!

По света има над 20 паметници на Апостола. Първият е осветен в Куба , а през 2015 година е издигнат триметров бюст- паметник на Апостола в САЩ, Чикаго, пред храма „Св. Иван Рилски”.

Над 130  са паметниците на Васил Левски в България, но един от най-въздействащите, най-живите е паметникът, пред който признателните поколения от Пловдив се прекланят. Паметникът, пред който сме днес, дело на скулптора проф. Иван Лазаров! Апостолът е сеяч. Сеячът, който е неуморен, предан и отдаден на делото. Семето на свободата кълни, а то на свой ред дава семена.

ДНЕС НИЕ СМЕ СЕЯЧИТЕ, НА СВОЕТО ПОПРИЩЕ С ДЕЛАТА СИ, ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

ВАСИЛ  ЛЕВСКИ, Апостолът, става знаме на всичко чисто и демократично в българското историческо развитие.

Наша чест и гордост днес е -  ДА ПАЗИМ, ПРЕДАВАМЕ И РАЗВЯВАМЕ ТОВА ЗНАМЕ!

ПОКЛОН ДО ЗЕМИ, АПОСТОЛЕ!

5,615 total views, no views today