Начало Пловдив днес Пловдив сведе глава пред Васил Левски

Пловдив сведе глава пред Васил Левски

levski_poklinenie7Стотици пловдивчани, сред които много деца и ученици, изпълниха пространството пред паметника на Васил Левски в подножието на Бунарджика, за да сведат глава пред Апостола на българската свобода 142 години след обесването му.

На възпоменателната церемония присъстваха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител Розалин Петков, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, евродепутати, общински съветници,  районни кметове.

 „Левски ни даде в едно и също време най-чистото усещане за подвига и най-страшното усещане за цената на предателството. Неговата бесилка стана нашият кръст, той увисна на нея със страшна сила преди 142 години, но не само, за да спаси България, но и за да я разтърси. Ето защо за народа Левски е нещо повече от героя – той е светецът“, подчерта в словото си ръководителят на проект „Народните будители и аз“ доц. Кирчо Атанасов.

Присъстващите паднаха на колене и сведоха глави пред Апостола, след което поднесоха венци и цветя в знак на признателност. Преди поклонението бе отслужена панихида в я храма „Свети апостоли Петър и Павел“.

5,601 total views, no views today