Начало Пловдив днес Пловдив стана домакин на дискусия за Световния ден на влажните зони

Пловдив стана домакин на дискусия за Световния ден на влажните зони

diskusia_vlajni_zoni2Да създаваме култура на уважение към природата е особено важна задача. С тези думи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев се обърна към участниците в дискусията на тема „Влажните зони и нашите бъдеще“, която откри заедно със заместник-министъра на околната среда и водите Павел Гуджеров и областния управител Розалин Петков по повод Световния ден на влажните зони – 2 февруари.

Проявата е съвместна инициатива на Басейнова дирекция за управление на водите Източнобеломорски район – Пловдив, Регионалната инспекция по околна среда и водите – Пловдив, община Пловдив и се осъществява със съдействието на Областния информационен център.

Заместник-министър Гуджеров подчерта голямото значение на влажните зони за чистотата на околната среда и биоразнообразието, а кметът на Пловдив инж. Тотев пожела на присъстващите ползотворна дискусия.

Активно участие в нея взеха членове на Младежкия воден парламент от страната, ученици от пловдивски училища,студенти от Аграрния университет в града, както и експерти от Зелени Балкани и Българското дружество за защита на птиците.

Участниците обсъдиха опазването на редките видове растения и животни във влажните зони, устойчивото използване на ресурсите в тези зони и участието на младите хора в процеса на управление на водите. С технически средства беше извършено наблюдение на водолюбиви птици в река Марица в близост до Гребния канал.

 На 2 февруари през 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони – Рамсарска конвенция. България е една от първите страни, подписала конвенцията, която определя необходимите мерки за опазване на този тип природни екосистеми и разумно използване на техните територии и ресурси, припомни заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров.

5,561 total views, no views today