Начало Събития Покана за първото събитие от Европейски писателски срещи – 2017

Покана за първото събитие от Европейски писателски срещи – 2017

По покана на фондация „Европейски писателски срещи“ на 7 юни 2017 г. от 18:30 часа в Културния център на Радио Пловдив, пловдивчани ще се срещнат с невероятния исландски писател Йон Калман Стефансон.

Той ще се представи пред пловдивската публика с втората си книга на български език „Тъгата на ангелите“. Първият му роман „Между рая и ада“ предизвика огромен интерес у нас. И двете му творби са на книжния пазар със запазения знак на Издателска къща „Жанет 45“.

„С изумителното си перо, финеса, деликатността, дълбочината и с подбора на думите, Стефансон не само достига до душите на читателите си, но с магическа сила прониква в тях. Намества пластовете, прегръща ги с таланта си и ги извисява с вяра в един по-стойностен свят.“, споделя за книгите на исландския писател издателката Божана Апостолова. И допълва: „Не ви обещаваме, а сме сигурни, че тази среща ще е празник за онова, което липсва на всеки от нас!“

 Очакваме ви!

 Проявата се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Календара на културните събития за 2017 година.

ЗА АВТОРА И ПРЕВОДАЧА

Йон Калман Стефансон е роден през 1963 година в Рейкявик. Поет, романист и преводач, той е един от най-изтъкнатите съвременни исландски писатели. Има четири номинации за Литературната награда на Северния съвет, носител е на Исландската литературна награда (2005) за романа си „Лятна светлина и след нея пада нощ“ и на шведската литературна награда на името на Пер Улов Енквист (2011) за „Между рая и ада“. Неговите произведения са преведени на десетки езици.

Стефан Паунов е роден през 1977 година. От 2001 година живее и работи в Исландия, където завършва исландска филология и международен бизнес. В негов превод на български са издадени исландските автори Сьоун, Ейнар Маур Гвудмундсон, Ирса Сигурдардотир и Ойдур Ава Олавсдотир.

◊ ОТЗИВИ ЗА „ТЪГАТА НА АНГЕЛИТЕ“

„Разтърсващо – истински майстор на езика и стила.“
~ Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Завладяващ… Авторът красноречиво овладява всепоглъщащото чувство на огромност и необятност… това е история за живота, любовта и всички онези, които сме оставили зад себе си. Това е приказка, изтъкана от мрачния вътък на човешките слабости, но също така и разказ за сила, за победа и себеотрицание пред лицето на несгодите. Шеметната кулминация ще ви остави без дъх.“
~ Сюзън Сварбрик, Глазгоу Хералд

„Рядко съм чел толкова вълнуващ и суров разказ за изкуството да улавяш звездите. Изключителна.“
~ Weekendavisen

„Пленителен роман, написан красиво, в лиричен, поетичен стил.“
~ Жаки Патиенс, член на журито на Shadow Independent Foreign Fiction Prize

„Прекрасен, изключителен писател … Разказвач, неподвластен на времето.“
~ Карстен Йенсен, датски писател, автор на „Ние, удавниците

„Напомня северна версия на някое от пътуванията на Кормак Маккарти… Погълнете тази книга с гореща напитка в затоплена стая.“
~ Бойд Тонкин, Independent

„Стефансон е съвършено неповторим писател.“
~ Dagbladet

5,661 total views, no views today