Начало Пловдив днес По проект възстановяват автентичния вид на Цар Симеоновата градина

По проект възстановяват автентичния вид на Цар Симеоновата градина

До лятото на 2015 г. Община Пловдив ще върне автентичния вид на „Цар Симеоновата градина“ с минимална намеса в парковата среда. Предвидено е възстановяване на архитектурни елементи от 1936 година, сред които са  Централният павилион и фонтанът на Деметра, като се запазят ценни дървесни видове, тревни и цветни партери, настилки и инфраструктура, които са в добро състояние.

 Реновирането и модернизирането ще се извършат в рамките на проекта „Изграждане на зелена и достъпна градска среда в град Пловдив“. Той се изпълнява по Договор № BG161PO001/1.4-09/2012/005 по Оперативна програма „Регионално развитие”, а общата му стойност е 11 098 749,91 лв. От тази сума 4 750 000,00 лева са безвъзмездна финансова помощ, а 250 000 лева – задължителния финансов приност от Община Пловдив. По проекта е определено и допустимо допълнително финансиране от страна на общината в размер на  2 408 859,01 лв., предназначен за водните  съоръжения – фонтани, езера и др.

 Това съобщи днес по време на пресконференция за старта на проекта неговият ръководител инж. Димитър Кацарски, зам.-кмет по дейност „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” в Община Пловдив. От създаването на Цар Симеоновата градина през 1892 г. никога досега не е правен друг проект за нейното възстановяване и поддържане, подчерта той. Зам.-кметът припомни, че всички промени или ремонти оттогава досега са били без определена концепция или следване на идеята на създателя на парка – княжеският градинар от швейцарски произход Люсиен Шевалас.

 Дейностите са разделени в три процедури, същинското обновяване на градината е първата от тях. То ще включва възстановяването на Централния павилион от 1936 г., в който се предполага, че в почивните дни е свирил военен оркестър. Според архивни фотоматериали и исторически сведения съоръжението е било разположено близо до българския павилион на изложението.

 Проектът предвижда през Централния павилион да се преминава свободно, под озеленена пергола във вид на арка. Цялостното архитектурно оформяне е подчинено на духа на Първото българско изложение от 1892 г., което е и причина за създаването на парк „Цар Симеонова градина“. В онази епоха едно от основните изисквания било изложбените павилиони да бъдат разположени в градинска среда.

Предстои подмяна на осветителните тела и изграждане на автоматична поливна система в цялата градина. След като бъде засадена и нова растителност, зелените площи в парка ще се увеличават с 3 декара, разказа инж. Кацарски.

 Голямото езеро ще се доближи максимално да своя някогашен първообраз, но ще представя и съвсем нов и модерен мултимедиен аудио-видео спектакъл. С естествени павета предстои да бъде възстановена алейната мрежа около фонтана „Деметра“. В него и в останалите фонтани в градината водата ще се поддържа бистра благодарение на модерни пречиствателни инсталации, обясни инж. Кацарски.

 „Деметра” е произведение на италианския скулптор Арналдо Дзоки. Фигурата на богинята е изпълнена по специфична технология в края на 19-и век – лят чугун. Специална комисия от експерти ще решава дали да се направи реставрация на статуята или да се изработи и постави нейно копие.

Основна реконструкция ще се извърши и на малките езера „Жабките”, които са разположени от двете страни на главната алея. Състоянието им в момента не позволява пълнене и пречистване на воден обем. Езерото с рибките ще се сдобие с нова хидроизолационна система и специална пречиствателна инсталация, за да се създаде естествена среда за живот на различните видове риби. При езерото с мечката, което е в добро състояние и с изцяло подменена хидроизолация, проектът предвижда нова облицовка по бордовете, нова настилка около него, идентична с тази в предната част на съоръжението, с два нови къта за сядане.

 Очакванията са, че положително повлияни от проекта ще бъдат 73 464 жители на централната част на Пловдив. От тях приблизително 14 хил. са деца от 0 до 12-годишна възраст, които ще ползват новите площадки. Около 8 хил. жени в майчинство ще придружават децата си, а близо 9400 лица с физически увреждания ще имат  подобрен достъп до градската архитектурна среда. В средносрочен план проектът ще окаже положително въздействие върху 338 153 жители на Община Пловдив и 600 000 души годишно – посетители на града, смята инж. Кацарски.

7,412 total views, no views today