Начало Пловдив днес Предстои четвъртото Дефиле на младото вино

Предстои четвъртото Дефиле на младото вино

От 23-ти до 25-ти ноември в Пловдив ще се проведе четвъртото издание на „Дефиле на младото вино“, съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов на пресконференция на представители на организаторите на събитието-  Съветът по туризъм, Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив”, Националната лозаро-винарска камара, „Европейски рицарски орден на виното” и Асоциация на българските винари.

 Основната идея на Дефилето е превръщането му в част от събитията, насочени към реализирането на националната стратегия за виното и създаването на атрактивна възможност и повод за посещение на гости от цялата страна на Стария Пловдив, при която производителите представят в неповторимата атмосфера на старите къщи своите млади вина. Дегустациите са съпроводени с награждаване на най-доброто младо вино, културни събития, лекции и др.

 Проявата датира от 2009 г., като посещаемостта нараства всяка година и по данни от Съвета по туризъм през миналата 2011 г. е посетено от над 7 000 души.  Тази година ще се представят 24 винопроизводители от цяла България, което е 41 % повече от м.г. За пръв път тази година ще участват самостоятелно производители на месни и млечни продукти на лапидариума заедно с готвачи и занаятчии в осигурени от Занаятчийската камара – Пловдив шатри.

 Новост в организацията на дегустациите тази година е, че те ще стават срещу жетони, които влизат в стойността на билета. Предварителна продажба е организирана в Билетния център пред Общината, артцентър „Тракарт” и туристическия информационен център до пощата. По време на събитието билети ще се продават в търговски обекти на трите подхода в Стария град, както и във всички къщи, където са разположени винопроизводителите. В Седмицата на младото вино, която ще се открие на 19-ти ноември, са включени множество съпътстващи прояви.

 Празникът на младото вино ще започне на 23.11.2012 г. следобед с Дионисиево шествие от площада пред общината по главната улица до лапидариума в Стария град. Там ще бъде  откриването със символично отваряне на „Бъчва на младото вино”.

 

6,949 total views, no views today