Начало Актуално Продължава маратона от събития в Пловдив през празничния месец декември

Продължава маратона от събития в Пловдив през празничния месец декември

14Продължава маратона от събития, които Община Пловдив и пловдивските културни институти са подготвили за пловдивчани и гости на града през празничния месец декември. Тази вечер – 12 декември, в 18:00 часа в галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29) на Градската художествена галерия ще бъде открита изложбата „Родопа в изкуството“. Колекцията с тематични картини от известни български художници, е част от фонда на Художествена галерия – Смолян. Селекцията на творбите е направена от живописеца Петър Пиронков, който е куратор в Смолянската галерия. Творбите ще могат да се видят до 9 януари 2024 г.

Предстои и дълга поредица от коледни концерти с участието на обичани пловдивски формации от всички жанрове. Публиката ще може да се наслади на концерт на хор „Детска китка“ към ЦПЛР ОДК – Пловдив, да чуе традиционния коледен концерт на Дамски хор „Тримонциум“, два концерта в два последователни дни на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев, да види Коледния концерт на Танцово студио „Магнифико“, концерт-спектакъл „Коледа иде” на ФТА „Дилянка, да аплодира Пловдивското певческо дружество „Ангел Букурещлиев“. Концерт „Коледни чудеса в страната на талантите“ ще изнесат участниците от предаването „Ася в страната на талантите“, традиция от години, за радост на пловдивските деца в първия ден на Коледа. След тях на сцената ще се изявят група „Мистик“, а на втория ден на Коледа – „Арт Войс Център“ представя „Коледна магия“, с участието на танцово студио към СКИС „Немезида“ Пловдив с ръководител и хореограф Мариана Данева, Биг Бенд Пловдив и солисти от „Арт Войс Център“ и любимите артисти Георги Мамалев и Тончо Токмакчиев. Продължават и събитията от програмата на празника „Светлина и надежда в Стария град“ на ОИ „Старинен Пловдив“, пловдивските музеи също кипят от активности.

Кулминацията е на 31 декември 2023 на откритата сцена на площад „Стефан Стамболов“, когато е официалната градска церемония по посрещането на 2024 г. Програмата започва в 22:00 ч. и продължава до 02:00 ч. на 01.01.2024 г., водещ ще е Деян Славчев – Део.

Първи в 22:00 ч. започват младежите ат група „Тригайда“. Трио „Тригайда“ спечелиха овациите на публиката, както и комплиментите на журито със своето изпълнение в стил фолктроника в риалити формата „Бълария търси талант“. След тях, в 22:45 ч. на сцената се качва Ника (Nicka). По традиция в 23:30 ч. празничната атмосфера подгряват танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Тракия”. В 23:50 ч. започва директно излъчване на новогодишното обръщение на Президента на Република България, след него в 00:05 ч. хората продължават с Фолклорен ансамбъл „Тракия”. Звездата на вечерта тази година започва своя концерт в 00:30 ч. Ще видим на живо великолепната британска певица, музикант и диджей.Соник (Sonique).
Вижте датите и часовете на събитията:

14 декември , Къща на Георги Данчов-Зографина

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Изложба с творби от студентска практика на студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”- Пловдив.

15 декември, 11:00 ч., фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ – Коледен концерт на хор „Детска китка“ към ЦПЛР ОДК – Пловдив. Диригент: Яна Делирадева, клавирен съпровод: Соня Запрянова, хормайстори – Николина Кърмазлийска и Джулия Узунова. Участието е в рамките на „Музикално матине в петък“, едно издание на Пловдивската народна библиотека.

15 декември, НБ „Иван Вазов“ Коледна творческа работилница в Библиотеката съвместно с Центъра за социална рехабилитация и интеграция СОНИК СТАРТ ООД

15 декември, 15:00 ч., Къща Хиндлиян

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Изложба „Зимен Старинен“ с творби, създадени от учениците от ОУ „Екзарх Антим I“.

15 декември, 18.30 ч., Зала „Съединение“ на РИМ Пловдив

Традиционен коледен концерт на Дамски хор „Тримонциум“ – заключителен етап по проект: „Празнични концерти Cantoare 2023″, част от Календара на културните събития на Община Пловдив . Диригент Ваня Атанасова, клавирен съпровод Диана Кънева с участието на Христина Венчева – сопран, Веселина Тулева – флейта и Виктор Костов – цигулка.

16 декември, 10:30 ч., Къща Стамболян – постоянна експозиция на Димитър Киров

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Детска работилница за коледни играчки „Светлинки”

16 декември, 12:00 ч., Стълбите на „Каменица“ – Концерт на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев

17 декември, Регионален природонаучен музей

Коледна работилница – „Направи си сам коледна украса“. Участниците ще работят изцяло с естествени материали. Мероприятието ще се проведе в две групи: I група е специализирана за най-малките от 6 до 9 г. – от 10:00 ч до 12:00 ч. и II група е за участници над 9 г. – от 13:00 ч до 15:00 ч. Работилничката ще е с продължителност 2 астрономически часа. Цена е 30 лева като в нея са включени всички материали, които ще се ползват, както и вход за експозицията на музея. Телефонният номер за записване е 0877696776.

17 декември, 12:00 ч., Стълбите на „Каменица“ – Концерт на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев

17 декември, 16:00 ч., Хотел SPS, зала „Пловдив“ – Коледен концерт на Танцово студио „Магнифико“. Входът за събитието е с билети.

17 декември, 16:30 ч., Балабанова къща

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Коледна продукция на детска музикална школа

18 декември, РНБ „Иван Вазов“ – Коледна изложба на пловдивски художници

18 декември, 17:00 ч., Къща Клианти

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Фотоизложба „Деца, къщи, детайли“ на талантите от Школа по фотография към ЦПЛР- ОДК – Пловдив с ръководител Изабел Хугасян.

20 декември, 17:00 ч., Къща Стамболян – постоянна експозиция на Димитър Киров

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Коледна изложба на студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”- Пловдив.

21 декември, Регионален археологически музей, (изложбата е отворена за посещение от сутринта на тази дата) Откриване на изложбата „Богът Лечител. Светилището на Асклепий край с. Паталеница“. Изложбата е част от честванията по повод 125 годишнината от рождението на археолога Димитър Цончев и ще остане в РАМ – Пловдив до 13 април 2024 г.

21 декември, 18:30 ч., Дом на културата „Борис Христов” – Концерт-спектакъл „Коледа иде” – ФТА „Дилянка” с художествен ръководител Мария Кьосева. Входът е с покани.

23 декември, 15:00 ч., Регионален археологически музей

„Богът лечител и неговото светилище“, безплатна беседа, посветена на изложбата „Богът Лечител. Светилището на Асклепий край с. Паталеница“. В специална беседа, екскурзоводите на РАМ – Пловдив ще разкрият пред посетителите тайните на последната временна изложба в музея.

24 декември, 12:00 ч., Стълбите на „Каменица“

Концерт на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букурещлиев“

25 декември, 11:00 ч., Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“

Концерт „Коледни чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“

17:00 ч. Концерт на група „Мистик“

26 декември, 12:00 ч., Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“ – Концерт на „Арт Войс Център“ – „Коледна магия“, с участието на вокалните групи на школата и солисти – Виктория Димова, Ива Ичевска, Велина Сарелска. Гост-звезда Лидия Ганева. Концерт на танцово студио към СКИС „Немезида“ Пловдив с ръководител и хореограф Мариана Данева.

17:00 ч. Концерт на Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев, с участието на солисти от „Арт Войс Център“, Георги Мамалев и Тончо Токмакчиев.

28 декември, 11:00 ч., Къща Стамболян – постоянна експозиция на Димитър Киров

Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Приказни празнични дни: четене на приказки от фолклора на местните общности.

3,270 total views, no views today