Начало Пловдив днес Първият по рода си цветен килим украси Главната на Пловдив

Първият по рода си цветен килим украси Главната на Пловдив

С килим от цветя осъмна пространството пред залата на Градската художествена галерия на Главната улица в Пловдив. Последните щрихи към композицията добавиха кметът на града инж. Иван Тотев, кметът на район „Централен” Райна Петрова, директорът на ОП „Градини и паркове” Стоян Алексиев, а след тях – и група японски туристи.

Цветният килим заема площ от 12 кв. м. и е пилотен проект. Напролет – към края на май или началото на юни, когато идват най-много туристи, се предвижда Пловдив да стане домакин на Фестивал на цветята. В пролетните килими ще доминира розовият цвят, защото розата е един от символите на България по света.

Това е поредното допълнение към туристическите продукти. Модерните градове се развиват, защото непрестанно обновяват атракциите, които предлагат на туристите и своите граждани. В Европа има много примери за успешни фестивали на цветята, а Пловдив разполага с всички условия за подобно събитие, коментира инж. Тотев.

Цветният килим е нареден само за един ден. Проектът е на младата художничка Даниела Драганова. Остава свеж за няколко дни, но има начини трайността му да се удължи до няколко седмици, разказа Райна Петрова.

Идеи за пролетните килими тя очаква от учениците в  НХГ „Цанко Лавренов”, а техни връстници от други училища, както и студенти, ще се включат в реденето.

6,870 total views, no views today