Начало Пловдив днес Разкриват Eпископската Базилика на Филипопол в целия й блясък

Разкриват Eпископската Базилика на Филипопол в целия й блясък

basilica_plaza-v01-a4

Историческо решение за Пловдив. Така художникът-реставратор Елена Кантарева определи идеята за пълното разкриване на уникалната раннохристиянска Епископска Базилика на Филипопол. Решението бе обявено на съвместна пресконференция на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, партньорите от Фондация „Америка за България“ и директора на Регионалния археологически музей Костадин Кисьов.

Още през пролетта на 2016 година ще започне допълнителното проучване на обекта към Католическата катедрала. „Ние още не знаем какво ще открием на север – под улицата. Със сигурност там има още по-стар археологически обект“, заяви директорът на археологическият музей е доц. Кисьов и допълни: „Проектът, свързан с реставрацията на Голямата базилика, е най-важният проект, който ще бъде осъществен в рамките на опазване и експониране на културно-историческото наследство в Пловдив. Това е проект, свързан с ранното християнство и християнските паметници в града“.

Идеята за цялостното експониране на Голямата базилика включва премахване на пътната връзка между булевардите „Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител” и оформянето на красиво площадно пространство. Предвижда се дейностите по изграждането на бъдещия музей да приключат през есента на 2018 година.

„След разговори с „Америка за България“, археолозите и реставраторите стигнахме до това политическо решение да заявим нашата подкрепа обектът да бъде разкрит в цялата си същност. С цялото си сърце Община Пловдив застава зад разкриване на всички културни пластове и ще направим всичко възможно да впишем заедно с проектантите и експертите Голямата базилика в градската тъкан, така че да се получи нещо, което да си заслужава не само труда и усилията на толкова много хора, но и да си помечтаем за един бъдещ обект на ЮНЕСКО в Пловдив“, сподели кметът инж. Иван Тотев.

От своя страна Ленко Ленков – програмен директор в „Америка за България“ сподели, че докато решението за Малката базилика е било по-скоро спонтанно, то решението за Голямата базилика е внимателно обмислено. „Това е един сложен проект, който ще разкрие многобройни културни пластове. Това е един фантастичен от художествена, артистична, историческа гледна точка обект с подовите си мозайки и с това, което е под тях. Това е един проект, който през следващото лято ще даде много-много данни, върху които археолози и историци ще разсъждават за години напред“, подчерта Ленков и допълни, че екипът е решен да върви напред с бързо темпо.

Художникът-реставратор Елена Кантарева заяви, че може би тя е най-пристрастният човек, защото преди повече от 26 години като млад специалист започва професионалната си дейност именно на Епископската базилика и е страдала много през годините, виждайки как запада и се руши обекта.

Епископската базилика е разкрита при спасителни археологически разкопки във връзка с голяма реконструкция на централната градска част в Пловдив през 80-те години на миналия век, между 1982 и 1986 г. Проучена е частично. Разкрита е едва половината от сградата от археолога Елена Кесякова.

Самата базилика представлява трикорабна едноабсидна сграда, с атриум, заобиколен с портици. Общата й дължина е 86.30 метра, а широчината й е 38.5 метра. Изключително мащабна по размери, датирана е IV-VI век, което я прави най-голямата базиликална сграда от този период на територията на България. Обектът е обявен за паметник на културата през 1985 г.

7,193 total views, no views today