Начало Актуално Световна компания чисти безвъзмездно паметника на Съединението

Световна компания чисти безвъзмездно паметника на Съединението

pametnik_saedinenie_1  pametnik_saedinenie_5

За първи път паметникът на Съединението се мие по нова екологична технология. Почистването се извършва абсолютно безвъзмездно от германската фирма „Керхер“ като дар за пловдивчани по случай 135-ата годишнина от Съединението на България и празника на града.

„Радваме се, че водеща световна компания проявява отношение към един от най-значимите символи на Пловдив. Приветстваме инициативата и оказваме пълна подкрепа. Осигуряваме цистерна с необходимото количество вода, а колегите от „Градини и паркове“ предоставиха автовишката“, коментира директорът на ОП „Чистота“ Николай Георгиев, който също беше на площад „Съединение“ при старта на акцията. Той припомни, че по традиция досега монументът се миеше с шампоан и вода в навечерието на 6 септември от екип на предприятието.

„Работим с пароструйка в режим на 150 градуса пара под ниско налягане. Това почиства паметника от отлаганията, причинени от различните замърсители в градска среда, като същевременно го предпазва от наранявания“, обясни Христо Мамаров от управлението на „Керхер“ в България.

Александър Тодоров от пловдивския клон на компанията допълни, че по същата технология са почистени над 100 културно-исторически паметници по целия свят – от статуята на Христос в Рио де Жанейро до Бранденбургската врата в Берлин и площад „Свети Петър“ във Ватикана.

След Докторския паметник в София, който бе почистен безвъзмездно миналата година, скулптурата в Пловдив е вторият обект в България, който печели вниманието на германската фирма. От „Керхер“ изказаха благодарност към кмета Здравко Димитров, че е откликнал на желанието им да допринесат със своите сили за празника, както и за оказаната от „Чистота“ подкрепа.

Очаква се утре до обяд да приключи почистването както на монумента, така и на целия площад.

3,823 total views, no views today