Начало Пловдив днес С близо половин млн. лева Община Пловдив възстановява паркова площ в район Източен

С близо половин млн. лева Община Пловдив възстановява паркова площ в район Източен

Proekt-Park-Iztochen-13102015

Община Пловдив ще осигури достъпна и екологична градска среда в район Източен. Това ще стане с изпълнението на проект: „Реконструкция и обновяване на паркова площ, гр. Пловдив, р-н Източен, УПИ І 21 – общ. зеленина, кв. 12 по плана на кв. „Гладно поле“, чиято обща стойност възлиза на 484 970,70 лв.

Парковата площ е допълнителен обект на интервенция в рамките на големия проект: „Изграждане на зелена и достъпна градска среда в град Пловдив“. Той се изпълнява по Договор № BG161PO001/1.4-09/2012/005 по Оперативна програма „Регионално развитие”, а общата му стойност е в размер на 8 387 424,78 лв. От тази сума като безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие са осигурени 5 878 010,90 лв., съобщи днес по време на пресконференция за старта на проекта неговият ръководител инж. Димитър Кацарски, зам.-кмет по дейност „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” в Община Пловдив.

Обновяването на парковата площ в район Източен включва възстановяване на парковата растителност и обзавеждане, изграждане на детски площадки и поливна система за поддържане на растителните видове, поставяне на енергоефективно парково осветление, осигуряване на достъпна паркова среда за хората с увреждания в района, подчерта инж. Кацарски.

По думите му реконструкцията и обновяването на парковата площ ще подобри зелената система на град Пловдив и трайно ще допринесе за качествена промяна на цялостния градски облик и превръщането на район Източен в модерна част на града – привлекателна за жителите, посетителите и инвеститорите.

Очакванията са, че положително повлияни от проекта ще бъдат 54 358 жители на район Източен, в т.ч. деца до 12-годишна възраст, които ще ползват новите детски площадки, с възможност за игра и развиване на умствените и физически умения, жени в майчинство с подобрени възможности за социална активност в безопасна за децата и близка до природата среда, както и лица с физически увреждания, с подобрен достъп до градската архитектурна среда. В средносрочен план, вследствие на подобрената градска среда и качествената промяна на облика на града, проектът ще окаже положително въздействие и върху всички жители и посетители на Община Пловдив.

Инж. Кацарски припомни, че в рамките на същия проект се извърши цялостно възстановяване на зелените площи в „Цар Симеоновата градина“, което обхвана Пеещите фонтани, фонтанът „Деметра“ и малките езера „Жабките“.

8,338 total views, no views today