Начало Актуално Театрални самодейци играят „Вестникар ли?“ от Иван Вазов във Военния клуб с вход свободен

Театрални самодейци играят „Вестникар ли?“ от Иван Вазов във Военния клуб с вход свободен

Представленията са посветени на 170 години от рождението на Патриарха на българската литература и се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив

3Пловдивската публика ще има възможност да гледа театралната пиеса „Вестникар ли?” от Иван Вазов в две ,поредни вечери на 20 и 21 ноември от 19:00 ч. в салона на Военен клуб Пловдив. Входът е свободен!

Спектакълът се посвещава на 170 години от рождението на Иван Вазов и е финансиран по Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата на община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2020 година. Събитието се провежда при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки и 30% запълване на местата в салона на Военния клуб.

Постановката „Вестникар ли?“ е дело на Театралната самодейна трупа на Сдружение „Работилница за мечти” – Асеновград. Режисьор е Изабела Шопова. Сценографията е изработена от екип на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив с ръководител Станила Воденичарова. Костюми -Аргир Коватлиев, графичен дизайн – Жана Шепелява.

Пиесата на Патриарха на българската литература Иван Вазов е писана през 1900-та година, а „звучи” изумително съвременно и актуално и днес. Режисьорът Изабела Шопова споделя, че се е придържала максимално автентично към авторовия текст. Той е леко архаичен, но жив, пластичен и много български. Темата за жълтата преса преди и сега вълнува, защото „тази напаст“ е вечна. Историята, в която са заплетени Вазовите герои се поднася увлекателно и през призмата на хумора.

Бъдете с таланта на Театралната самодейна трупа на Сдружение „Работилница за мечти” – Асеновград и Вазовото слово на 20 и 21 ноември от 19:00 ч. в салона на Военен клуб Пловдив.

Театралната самодейна трупа на Сдружение „Работилница за мечти” – Асеновград е успяла да изгради изключително интригуващи персонажи, които завихрят публиката сред отношения и ситуации, в които смехът е гарантиран, както и извличането на куп поуки. Уникалните костюми и сценографски решения също допринасят зрителят да преживее пълнокръвна театрална емоция.

„В България или трябва да бъдеш вестникар, или да не си … Туряй братко, пипер, пипер, пипер! Раздухвай фактите, усиляй краските, избирай живописни епитети, а главно води скандална хроника.”. – познато ли Ви е?!

За Сдружение „Работилница за мечти“

Трупата съществува от 2012 г., а регистрацията на Сдружението е от 2018 г. Съставът е младо самодейно формирование. Състои от около двадесет души, всеки с различна професия и ангажименти, но обединени от общ ентусиазъм и любов към театралното изкуство.

С хъс и плам възродиха самодейния театър в Асеновград, който преди десетилетия се е радвал на традиции и пълни салони. От този театър в професионалната гилдия се вливат имена като Кирил Светлов, Надя Тодорова и др.

Дейността на трупата е изцяло самодейна. В продължение на няколкото години от своето съществуване като театър са поставили успешно няколко пиеси. В избора си на репертоар се водят от мисията да са стойностни като послания, да носят морални ценности и да обогатяват зрителите в широк социален и демографски диапазон.

Във фокуса на поставяните спектакли, акцентират на първо място на качеството и съдържателността на драматургичния текст, а не на комерсиалното. В репертоара им са пиеси от български и чуждестранни автори. Поставяли са „Скачай“ от Здрава Каменова (след личен контакт с авторката пиесата бе предоставена с права, а сценографията е дело на големия художник Румен Нечев), „Младоженецът“ от Емил Манов, „Тримата мускетари“ от Марк Рехелс, „Лелята на Чарли“ от Томас Брандън, „Лятна бирария“ от Марин Маринов и др.

4,272 total views, no views today