Начало Актуално Учениците в Пловдив получават качествено онлайн обучение благодарение на въведените дигитални технологии

Учениците в Пловдив получават качествено онлайн обучение благодарение на въведените дигитални технологии

google g suite

Онлайн обучението, което стартира в тази кризисна ситуация, дава шанс на българското образование да стартира масово и с бързи темпове да осъвремени и дигитализира училищата. Сигурен съм, че след извънредното положение то ще е на едно много по-добро ниво. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по време на живото излъчване на брифинга на общинския кризисен щаб.

По думите му Пловдив работи от няколко години в тази насока, като за целта помагат и над 900-те учители, които се квалифицират и придобиват различни знания, за това как да използват разумни технологии в класната стая.

„Много се гордеем с това, което учителите направиха през последните години. В по-напредналите училища вече имаме стартирали 200-300 виртуални класни стаи“, уточни Стоянов.

Като част от общинската образователна програма „Дигитализация на учебния процес“ Община Пловдив съвместно с Центъра на творческо обучение стартира сайта cloud.plovdiv.bg. Той се поддържа от почти 190 сертифицирани Google преподаватели в града. В него са публикувани видеоуказания как да се стартира виртуална класна стая или видео разговор с учениците, как се дава домашна работа от разстояние и всичко необходимо за пълноценен образователен процес. Т.е. съдържание, създадено от учители за учители.

До няколко дни ще бъдат готови и резултатите от проучване на Община Пловдив за това какви нужди има системата и как протича дистанционното обучение като цяло. Към края на другата седмица повечето училища ще са готови и за пълен дистанционен образователен процес.

В момента в Пловдив има 7 класа над 200 деца в 6 учебни заведения, които работят по системата 1:1, т.е. не използват хартиени учебници и тетрадки. Всяко дете има персонален компютър, като за да се обучава пълноценно, единствено е необходимо да има интернет.

Заместник-кметът Стефан Стоянов обяви и че Пловдив е готов да подпомага и други общини за дистанционно обучение на ученици.

5,008 total views, no views today