Начало Актуално Юбиляр хвана кръста от Марица на Богоявление

Юбиляр хвана кръста от Марица на Богоявление

_DSC5648 _DSC5676

06.01.2023

50-годишният Йовчо Аланджийски спаси богоявленския кръст от водите на река Марица в Пловдив.

„Имах юбилей тази година, от 30 г. скачам за кръста, хващам го за 6-и път. Само здраве и нищо друго не си пожелавам“, заяви мъжът, който утре ще празнува и имен ден.

Освен него, още 83-ма смелчаци скочиха във водите на реката, за да спазят традицията на Йордановден. Най-малкият от тях – Петър, който е едва на 9 г. Пред очите на събралите се стотици граждани, дошли да наблюдават богоявленския ритуал, смелчаците се хванаха на хоро в реката и изпяха химна на България.

Честванията на Йордановден в Пловдив започнаха в 11.30 ч. с празнична Богоявленска литургия, отслужена в катедралния храм „Успение Богородично“. Пловдивският митрополит Николай освети бойните знамена на Пловдивския гарнизон , след което поведе литийното шествие до река Марица. Заедно с него в шествието се включи кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, ген.-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“, Александър Държиков – председател на Общинския съвет, зам.-кметове, общински съветници, общественици и граждани.

3,371 total views, no views today