Начало Актуално Здравко Димитров: Девет дарители помагат на Пловдив в борбата с коронавируса

Здравко Димитров: Девет дарители помагат на Пловдив в борбата с коронавируса

DSC_1311-1280Девет дарители до момента помагат на Община Пловдив за реализиране на мерките за превенция и борба с COVID-19. Това съобщи кметът Здравко Димитров след заседание на Общинския кризисен щаб. Бизнесменът Георги Гергов дарява на Община Пловдив 300 000 лева за лабораторията за изследване за коронавирус, която предстои да започне работа в УМБАЛ „Св. Георги“. Освен това той дарява 2000 предпазни шлема за нуждите на пловдивските болници, както и още 10 000 на Националния кризисен щаб.

Маски даряват две фирми – „Бултекс“ ООД и „Керамик груп“ ЕООД, съответно по 4000 и 1000 бр. „Роза инпекс“ ООД предоставя безплатно за нуждите на болниците 110 литра дезинфектант. „САРС 12“ ООД също дарява дезинфектанти. По 20 000 лв. даряват „КЦМ Трейд“ ООД и „КЦМ 2000“ АД. „Нестле България“ предоставя пакетирани храни по заявка. Национална медия за външна реклама -  „Кривицки и Сие” ООД е първият дарител на Общината. Фирмата осигури безплатно билбордове за информационната кампания  - „ЗАЕДНО срещу COVID-19!“

„В този момент всички трябва да сме адекватни и единни. От нас зависи дали ще имаме малко или големи щети. Панаирът ще предостави и две палати за оборудване с палатки и приемане на пациенти, ако емипедемията се разрасне“, заяви Гергов, който се включи в излъчваното онлайн заседание.

Кметът Димитров благодари на бизнесмена и му предаде благодарностите и на премиера Бойко Борисов за жеста.

Здравко Димитров отново призова пловдивчани да бъдат отговорни и да не хитруват в опитите си да напуснат града, без да имат сериозни основания. „Има сигнали, но нарушенията не са толкова много. Като цяло хората спазват наложените ограничения“, подчерта Здравко Димитров.

Той обяви, че 1500 фирми са предупредени чрез имейли да издадат нужните служебни бележки на своите служители.

Движението по новия булевард „Северен“, който свързва моста на Адата  директно с Брезовско шосе,  тръгва  от сряда в 8 часа сутринта, съобщи още кметът.

Д-р Калин Калинов, директор на дирекция „Здравеопазване“ обясни, че по време на днешната среща с персонала на общинската болница „Св. Мина“ са уверили екипа, че са осигурени всички нужни лични предпазни средства. Той заяви, че ще бъде в болницата, а не в кабинета си, защото е съпричастен с медиците от „Св. Мина“.

Зам.-кметът Тодор Чонов показа защитни медицински гащеризони и маски за многократна употреба, изработени от пловдивска фабрика. Те ще бъдат предоставени на всички, които са на първа линия срещу заразата. Тодор Чонов днес лично е посетил фабриката, за да се увери, че заявката на общината се изпълнява в срок.

Зам.-кметът по финансите Илия Кирчев съобщи, че сметките за дарения да публикувани на сайта на общината. Средствата са нужни за закупуване на предпазни средства и дезинфектанти, които са извънреден разход за бюджета. Той призова всички пловдивчани да платят дължимите местни данъци като е най-добре да го направят онлайн, за да се спазват изискванията за социална дистанция. По-рано днес на сайта на общината бяха публикувани начините за електронно плащане на местните данъци и такси.

6,650 total views, no views today