Начало Актуално 18-ти октомври – Международен ден за борба с трафика на хора

18-ти октомври – Международен ден за борба с трафика на хора

Трафикът на хора е организирана криминална дейност, чиято цел е висока печалба чрез сексуална и трудова експлоатация на хора. Трафикът на хора е част от международната организирана престъпна дейност.  Печалбите от трафик могат да се сравняват само с тези от незаконна търговия с оръжие и наркотици. Криминалните групировки действат чрез насилие и заплахи. В множеството от случаи, трафикантите отнемат личните документи на жертвите си.

За жертвите, трафикът на хора винаги е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания. За по-голямата част от обществото този проблем звучи нереален или далечен от тях, но истината е, че това е една от най-големите опасности в България.

Трафикът на хора е съвременната форма на робство! Трафикът на хора е една от най-сериозните форми на потъпкване на основните човешки права!

През 2007 г. по инициатива на тогавашния еврокомисар Франко Фратини, 18 октомври бе обявен за Европейски ден за борба с трафик на хора. Тази инициатива представлява важен елемент от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция на трафика на хора и повишаване на чувствителността на обществото към този феномен.

През изтеклите години до момента в Пловдив този ден редовно е бил отбелязван с различни събития и прояви, свързани с темата. Инициатори са били Националната комисия за борба с трафика на хора и Регионалният център на Международна организация по миграция, като измежду местните партньори винаги на първо място е стояла Община Пловдив.

 От 01.08.2011 г. в Пловдив със заповед на кмета е създадена Местна комисия за борба с трафика на хора. В правомощията й влизат задължения да организира и координира взаимодействието между отделните ведомства и организации в региона по прилагането на Закона за борба с трафика на хора; осъществяването на държавната политика и стратегия в областта на борбата с трафика на хора; осъществява изпълнението на националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите му на територията на региона; подпомагане организацията за проучване, анализ и статистическа отчетност на данните във връзка с трафика на хора; участие в международното сътрудничество за предотвратяване и противодействие на трафика на хора; организиране и  провеждане на информационни, разяснителни и образователни кампании за лицата от рисковите групи на трафика на хора в региона; реализиране на програми за обучение на служители за изпълнение на функции във връзка с предотвратяването и противодействието на трафика на хора в региона.

 Честването на 18-ти октомври през настоящата година се явява седмо поред.

 С цел да се даде широка гласност на проблемите, свързани с явлението Трафик на хора, да се повиши обществената осведоменост, да се развие гражданска нетърпимост към него, да се популяризират мерките и действията, които се предприемат за противодействие на трафика и ликвидиране последствията от него, Местната комисия за борба с трафик на хора – Пловдив организира и възнамерява да проведе комплекс от мероприятия, отразени в приложената програма.

 Партньори в повеждане на дейностите ще бъдат:

  • Национална комисия за борба с трафика на хора към Министерски съвет;
  • Община Пловдив;
  • Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски”;
  • Студентски съвет към ПУ;
  • AIESEC
  • Сдружение „Хуманитарни инициативи за Европейско развитие на България”;
  • Търговско-промишлена камара – Пловдив

Местната комисия за борба с трафика на хора се стреми да даде широка гласност на проблемите, свързани с явлението Трафик на хора. По този начин се цели да се повиши обществената осведоменост и да се популяризират мерките и действията, които се предприемат за противодействие на трафика на хора и ликвидиране последствията от него. Това ще спомогне за по-стабилно и успешно провеждане на местната и национална политика за борба с явлението и за по-хармонично прилагане на международните стандарти и изисквания в тази област.

ПРОГРАМА на събитията, посветени на седмото отбелязване на Международния ден за противопоставяне на трафика на хора – 18 октомври, в Пловдив

 Дата,                                   час

14.10.2013                         18:00 часа

Понеделник

Място

Френска Гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери” – Пловдив

 

Открит урок пред ученици, изнесен от техни връстници – доброволци към Местната комисия за борба с трафика на хора /МКБТХ/
Дата,                                   час

15 октомври 2013 г.          15:00 ч.

Място

Училище за деца с увреден слух – Пловдив

Открит урок пред ученици, изнесен от техни връстници – доброволци към МКБТХ. Събитието е организирано и се провежда в партньорство със Сдружение „Хуманитарни инициативи за Европейско развитие на България” – Пловдив
Дата,                                   час

19 октомври 2013 г.         11:30

Място

Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски”

Публична лекция на тема „Делото ‘Ранцев’ в Европейския съд по правата на човека, и неговото значение за противодействието на трафика на хора”

Лектор – Огнян Фортунов, Секретар на Местна комисия за борба с трафика на хора- Пловдив

(Юрист, специализирал „Права на жените” в WHRTI, номиниран за член на експертната група по трафика на хора към Съвета на Европа GRETA – 2008)

Дата,                                   час

22.10.2013 г.                      18:00 часа

Място

6-та Аудитория

Пловдивски университет, Ректората

Широк работен форум „Възможности за работа и студентски бригади зад граница и опасности от трафик на хора”
Дата,                                   час

16.10.2013                          18:00

Място

Галерия ТРАКАРТ – Подлез Археологически

Открита безплатна прожекция за граждани на филма „Открадната светлина” – реж. Майкъл К. Дейвис
Дата,                                   час

17.10.2013                          18:00

Място

Галерия ТРАКАРТ – Подлез Археологически

Открита безплатна прожекция за граждани на френския филм „Нина надалеч”
Дата,                                   час

18.10.2013                          18:00

Място

Галерия ТРАКАРТ – Подлез Археологически

Открита безплатна прожекция за граждани на филма „КАРГО – Изгубена невинност” – реж. Майкъл К. Дейвис

10,399 total views, no views today