Личности

 

Христо Груев Данов e български възрожденски учител и книжовник, родоначалник на книгоиздаването в България. Внуци на Христо Г. Данов са юристът Христо Данов (1922-2003) и историкът Христо Данов (1908-1997).
Александър Петрович Бураго (на руски: Александр Петрович Бура́го) е руски офицер, капитан по време на участието си в Руско-турската война (1877-1878).
Панайот Христов Пипков е български композитор и капелмайстор
Цанко Иванов Лавренов е български художник.

Освен като художник Цанко Лавренов през целия си живот се изявява и като художествен критик

Милчо Исаков Левиев е български джаз музикант, композитор, аранжьор и пианист от еврейски произход.
Борис Кирилов Христов е български певец (бас), един от най-изтъкнатите оперни изпълнители на 20 век. Мнозина музикални критици днес въз основа на гласовите данни, артистичните способности и сценично присъствие, определят Борис Христов като най-великия бас от втората половина на XX век.
Анжел Раймонд Вагенщайн (Джеки) е участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Член на бойна група, партизанин. Български кинорежисьор и писател. Народен представител.
Стефка Георгиева Костадинова е българска спортистка и състезателка по лека атлетика, световна рекордьорка в дисциплината скок на височина.
Христо Стоичков Стоичков, известен още като Камата, е български футболист, треньор и почетен консул на България в Испания. Към настоящия момент той е старши треньор на ПФК Литекс (Ловеч). Христо Стоичков е един от най-успелите български футболисти, носител на най-престижните футболни награди (Златна обувка, Златна топка), носител на купата на Европейските шампиони, Купата на носителите на национални купи, избран в идеалния състав и голмайстор на Световното първенство по футбол в САЩ 1994.
Йордан Йовчев е роден на 24 февруари 1973 г. в град Пловдив. Възпитаник е на Спортното училище в Пловдив.
Участва на шест поредни олимпиади от 1992 до 2012 г.[1] Така той става първият гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта.[2] От декември 2008 е председател на българската федерация по спортна гимнастика. През 2012 е знаменосец на България на Олимпийските игри в Лондон и се класира на седмо място във финала на халки.
Цветана Кирилова Пиронкова е българска тенисистка. През 2010 г. става първата българка, която достига до полуфинал в турнира от Големия шлем Уимбълдън. Към 20 юни 2011 г. е най-високо поставената представителка на женския тенис в България в Световната ранглиста на WTA.[1] Най-високата ѝ позиция в ранглистата е 31 място, което Пиронкова постига през септември 2010 г.

67,044 total views, no views today