Начало Актуално Откриха Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“

Откриха Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“

3

Официално беше открит Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“ – съвместен проект между Съюза за стопанска инициатива, Института по информационни и комуникационни технологии, Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“, Българската асоциация по Киберсигурност и Община Пловдив.

Европейският цифров иновационен хъб има за цел да поведе към дигитална трансформация и мрежова сигурност в общинските структури, малките и средни предприятия в южен централен район в България, както и да спомогне процеса по привличането на чуждестранни и национални инвестиции в индустриите с висока добавена стойност.

„Ролята на европейския цифров иновационен хъб „Тракия“ е да предостави на бизнеса и местната администрация иновативни цифрови решения и да ги интегрира в ежедневната им дейност. Той предоставя безвъзмездно гама от услуги за киберсигурност, достъп до финансиране, образование и нетуъркинг за всички заинтересовани страни“, обясни по време на откриването председателят на Съюза за стопанска инициатива и координатор по проекта Васка Бакларова.

Участие в събитието взеха още министърът на електронното управление Георги Тодоров, зам.- министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов, зам.-кметът Тодор Чонов, зам.-директорът на Института по комуникационни и информационни технологии към БАН доц. Велизар Шаламанов, националният координатор по киберсигурността за България Петър Кирков и др.

„Един от основните приоритети на служебния кабинет е подобряване на цифровата свързаност. Водещо условие за това е развитието и ефективно внедряване на нови технологии. Днес откриваме Европейския цифров иновационен хъб и с това демонстрираме крачка напред“, заяви министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Той допълни, че според проучвания на неговия екип компаниите, които вървят по пътя на цифрова трансформация са по-печеливши, а пазарната им оценка е по-висока от средната за съответния бранш.

Приветствие по повод инициативата отправи и зам.-кметът Тодор Чонов, който припомни, че през 2022 г. Община Пловдив се превърна в пълноправен член на Европейския цифров иновационен хъб „Тракия“.

„В качеството си на втората по големина община в България, Община Пловдив е длъжна да бъде сред водещите в процесите по развитие на дигиталната трансформация. Общинската администрация постепенно и сигурно се променя под въздействието на все по-настъпващата цифровизация. Това е процес, при който съм сигурен, че съвместната ни работа ще надгради знанията, уменията и компетенциите на общинските служители“, коментира Чонов.

В рамките на събитието се провежда и форум с два дискусионни панела – Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“ – мост в публично-частното партньорство и Възможности за финансиране за дигитална трансформация и киберсигурност за бизнеса.

1 42

3,963 total views, no views today