Начало Събития Иван Лечев и Жан-Мари Екей откриват Международния фестивал на китарата – Пловдив 2012

Иван Лечев и Жан-Мари Екей откриват Международния фестивал на китарата – Пловдив 2012

От 11 до 13 октомври за седми път  гр.Пловдив ще е домакин на Международния фестивал на китарата, организиран от Община Пловдив и включен в програмата на Есенен салон на изкуствата – Пловдив 2012. Проявата е едно от значимите международни  културни събития и тази година ще се проведе в Драматичен театър.

През изминалите издания на фестивала участие взеха световноизвестни състави и солоизпълнители като Дейвид Рейнхарт квартет, Пол Гилбърт бенд, Квинтет „Китарисима“, Оскар Гузман, Олаф Ван Гонисен, Атанас Уркузунов и много други.

В първата вечер на тазгодишното издание на сцената на Драматичен театър ще видим Иван Лечев – Жан-Мари Екей проект. Общото помежду им е, че и двамата през годините са участвали със самостоятелни проекти в пловдивския Международен фестивал на китарата. Този проект е идея и е продуциран от Международния фестивал на китарата – Пловдив 2012.  Заедно с двамата китаристи на сцената ще се качат Милен Кукошаров – клавишни, Веселин Веселинов-Еко – бас и Стефан Цеков – ударни инструменти.

 На 12 октомври ще видим Роберто Фабри (Италия) и Китарно дуо Бернар Пирис-Бриджит Репитон (Франция). Първият е изключително активен като изпълнител, композитор, преподавател и желан член на жури в международни китарни конкурси по цял свят, а Китарното дуо са най-излъчваните френски китаристи в радиоефира на Франция и Белгия.

Фестивала ще закрие Франсиско Берниер (Испания) и Китарен квартет ЕОН от Италия. Франсиско Берниер е  спечелил  над 20 международни награди и е бил солист на много оркестри в Русия, Англия, Испания, САЩ и др., а членовете на Квартет Еон са завършили с най-високи оценки различни италиански консерватории и имат разнообразен музикален опит – от класическа музика през електронни жанрове до джаз и блус.

8,323 total views, no views today