Начало Пловдив днес Обновен кухненски блок бе открит в Комплекса за социални услуги

Обновен кухненски блок бе открит в Комплекса за социални услуги

Изцяло обновен кухненски блок към Комплекс за социални услуги „Св. Георги” в Пловдив отвори офциално врати. Лентата прерязаха зам.-кметът по „Спорт, младежки дейности  соцална политика” Георги Титюков, директорът на социалното заведение Апостол Делев, дарителят в лицето на Мирко Шваниц от Сдружение за подпомагане на българските домове за деца – Берлин и носител на наградата „Кудоглу“ за 2012 год. и Ренета Венева – председател на Фондация „Национален алианс за работа с доброволци“.

В новооткрития кухненски блок на бул. „Цариградско шосе” № 102, деца в риск и лица с намалена трудоспособност ще имат възможност да получават професионална квалификация и преквалификация като се обучават в курсовете за готвачи, помощник-готвачи и работници кухня. 45 000 лева целево отпуснати от общинската администрация в града и близо 30 000 лева средства от Комплекс за социални услуги „Св. Георги”, са вложени за цялостното обновяване и реконструкция на кухненския блок. Социалното заведение е снабдено с професионално кухненско оборудване на стойност около 200 000 евро, дарени от Сдружение за подпомагане на българските домове за деца – Берлин чрез Националния алианс за работа с доброволци.

„Искам да уверя нашите дарители, че в този кухненски блок, младежите ще получават професионално обучение от специалисти”, заяви Апостол Делев. Той бе категоричен, че качественото оборудване изисква немска прецизност на изпълнение, на която начинаещите кулинари, ще бъдат обучавани. Мирко Шваниц изрази благодарност към ръководството на Община Пловдив за оказаната подкрепа и възможността за бърза реализация на проекта, което според него е доказателство за нарастващата социалната ангажираност на местната администрация. От своя страна зам.-кметът Титюков заяви, че Община Пловдив ще продължава да бъде партньор с широко протегната ръка и изрази надежда, че обновеният кухненски блок, който сега ще бъде използван за учебна кухня, ще се превърне в социално предприятие.

На официалното откриване присъстваха още Костадин Димитров – кмет на район „Тракия”, Петър Петров – райкмет на „Източен”, Надя Танева – директор дирекция „Социално подпомагане” Пловдив, Веселина Ботева – директор дирекция „Социална политика” към Община Пловдив и др.

9,848 total views, no views today