Начало Актуално Комисията по култура в Европейския парламент за първи път заседава в Пловдив

Комисията по култура в Европейския парламент за първи път заседава в Пловдив

По покана на евродепутата Емил Стоянов през следващите три дни Пловдив ще бъде домакин на изнесено заседание на Комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент.  На 9-ти октомври 2012 г.в града под тепетата пристигат  членове на комисията, начело с председателя й Дорис Пак.

На 10-ти октомври, сряда, в 9.00 часа гостите ще бъдат приети от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев. Той ще запознае членовете на Комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент с уникалното културно, историческо и археологическо наследство на града ни.

В деловата програма са предвидени срещи с министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, зам.-министъра на културата Митко Тодоров, с ректорите на висши учебни заведения в Пловдив.

В третия ден от визитата евродепутатите ще разговарят с представители на неправителствени организации, на Регионалната библиотека в Пловдив, с Председателя на  Комисията за култура, гражданско общество и медии към Народното събрание, както и с вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова.

Делегация на Комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент за първи път ще проведе свое заседание в България, като домакин ще е Пловдив.

Това посещение е голям успех, тъй като за 5 години Комисията по култура прави само 4 изнесени заседания. Другите й заседания са предварително преразпределени между столиците на културата за съответната година и председателстващата Евросъюза държава. Тази визита ще позволи на повече евродепутати да се запознаят с културното богатство на България и по-специално на Пловдив.

 “Това е изключителен успех и за България, и за Пловдив и се радвам, че моите колеги откликнаха позитивно на поканата ми“, заяви евродепутатът Емил Стоянов.

В делегацията участват председателят на парламентарната комисия Doris PACK (ЕНП, Германия), заместник-председателят ѝ Morten LØKKEGAARD (АЛДЕ, Дания), както и петима нейни членове – Santiago FISAS AYXELA (ЕНП, Испания), Емил Стоянов (EНП, България), Sabine VERHEYEN (ЕНП, Германия), Cătălin Sorin IVAN (С&Д, Румъния) и Georgios PAPANIKOLAOU (ЕНП, Гърция).

7,133 total views, no views today