Начало Актуално Община Пловдив предостави безвъзмездно ателиета на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства

Община Пловдив предостави безвъзмездно ателиета на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства

_DSC8926 _DSC8934

03.11.2021

Кметът Здравко Димитров официално връчи документите на директора на гимназията за ползване на помещенията


Община Пловдив предостави безвъзмездно за управление на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив имот, който ще служи за практическо обучение на учениците. Помещенията ще се използват като ателиета, където младежите ще могат да развиват и да прилагат своите творчески умения. Предложението е на кмета Здравко Димитров като то беше внесено от него на сесия на Общински съвет и прието единодушно.

На кратка церемония градоначалникът връчи на директора Николай Томов документите, с които официално гимназията придобива имот на ул. „Филип Македонски“ 1, ет.2. На нея присъстваха още зам.-кметът по култура Пламен Панов, зам.-директорът на гимназията Паулина Алексиева, водещият специалист по  “Театрален, кино и телевизионен декор” Станила Воденичарова и ученици.

„От това училище са излезли много добри творци. Огромна част от завършилите ученици вече са се утвърдили в различни сфери на сценичните и визуални изкуства. Затова с удоволствие, със зам.-кмета Пламен Панов, решихме да помогнем на гимназията и да откликнем на вашата нужда. Каквото е необходимо от страна на общината, ние сме насреща.“ Това заяви кметът Здравко Димитров и пожела на учениците и педагогическия екип още по-големи успехи.

„Това е изключителен акт на кмета на град Пловдив, подкрепен от Общинския съвет. Пловдив е може би единственият град в България, който има толкова много училища и образователни институти за култура и изкуство, а Националната гимназия за сценични и екранни изкуства е сред най-добрите примери, защото тези, които я завършват, захранват целия спектър на културата в града. Днес ние позволяваме материалната база, с която разполага училището, да бъде разширена и това творческо ателие да се превърне в още едно място за култура и инкубатор за бъдещи пловдивски таланти“, заяви зам.-кметът Пламен Панов. Той подчерта, че политиката на Община Пловдив в сферата на културата е изключително успешна като припомни, че по предложение на кмета Здравко Димитров, само през тази година, общината инвестира близо 50 000 лв. допълнителни средства, за да могат млади таланти да се обучават и да участват в майсторски класове.

Безвъзмездното предоставяне на имота е решение на един дългогодишен проблем, свързан със затрудненията, които гимназията изпитва с малкия брой помещения за провеждане на учебна и производствена практика. Училището, което е единствено в България,  имаше спешна нужда от разширение и обособяване на допълнителна база с възможност за провеждане на пълноценни и безопасни практически занимания.

„Помощта е помощ, когато идва навреме“, с тези думи директорът Николай Томов се обърна към кмета Здравко Димитров и изказа сърдечна благодарност за оказаната подкрепа.

В знак на признателност в края на церемонията учениците подариха на градоначалника подаръци изработени лично от тях и представящи техния многостранен талант.

 

1,772 total views, no views today