Начало Пловдив днес Стартира ремонтът за прехвърлянето на Белодробна болница

Стартира ремонтът за прехвърлянето на Белодробна болница

УМБАЛ Свети Георги направиха изпълнителният директор на университетското лечебно заведение проф. д-р Карен Джамбазов и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Стартът на строително-ремонтните дейности бе даден пред административния блок на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ Свети Георги в База 2 на бул. Пещерско шосе №66.

Там ще се помещава новообособеното медицинско звено, като в него ще продължат да се извършват предлаганите до момента в СБПФЗАЛ Д. П. Кудоглу профилактика, лабораторно изследване, лечение и диспансеризация на болните от туберкулоза.

150 хил. лева от тези средства ще бъдат вложени в изграждането на специална вентилационна система, която да отговаря на новите изисквания за лечение на туберколозноболни – самостоятелна аспирация на цялото звено и на отделните стаи в него, за да се гарантира тотална изолация от останалите пациенти и помещения.

Леглата в обновената сграда ще бъдат между 42 и 45, което е напълно достатъчно предвид броя на болните от туберколоза в момента. Той варира от 38 до 50 души за областта, обясни директорът на СБПФЗАЛ Д. П. Кудоглу д-р Веселин Давчев.

Дейността ще бъде разпределена към Клиниката по пулмология, която тази година също беше преместена от База 1 на УМБАЛ Свети Георги – бул. Васил Априлов №15А, в База 2 – Хирургичния блок на бул. Пещерско шосе №66.

Решението за прехвърляне на общинската специализирана болница Д. П. Кудоглу бе взето в края на миналата година от правителството, като средства ще се осигурят от Министерство на здравеопазването.

10,226 total views, no views today