Начало Пловдив днес Пловдив събра на първа среща бизнес клъстери с над 1 000 фирми членове

Пловдив събра на първа среща бизнес клъстери с над 1 000 фирми членове

klusters„В региона на Пловдив е един от най-мащабните инвестиционни проекти на България – Тракия икономическа зона, за чието развитие са обединили усилия 9 общини и 2 клъстера“, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при откриването вчера на първата среща на бизнес клъстерите в Южна България.

Индустриалната столица на страната посрещна 50 представители на 25 от най-успешните сдружения, в които членуват над 1 000 фирми, неправителствени организации, общини и висши учебни заведения. Събитието започна с приветствия на инж. Иван Тотев и председателя на Асоциацията на бизнес клъстерите /АБК/ д-р инж. Венцислав Славков. По време на форума, организиран от АБК, ИКТ Клъстер Пловдив, Община Пловдив и с финансовата подкрепа на дружество Орак Инжинеринг, бяха обсъдени теми, свързани с клъстерното развитие в страната, с политиката на ЕС за развитие на конкурентоспособни клъстери, рамковите програми на ЕК, касаещи бизнес клъстерите и конкурентоспособността на бизнеса и др.

На срещата бе съобщено, че двата водещи пловдивски клъстера „Клъстер проектиране и строителство“ и „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив” обединяват усилия за реализиране в пълен обем на инвестиционния проект Тракия икономическа зона. „По този начин в Пловдив вече прилагаме новия подход на Европейския съюз в клъстерната политика – синергия между отделните клъстери“, обяви инж. Пламен Панчев, председател на „Клъстер проектиране и строителство“.

Представителите на АБК и гостите на форума решиха да работят заедно в името на популяризиране и развитие на клъстерите в България, които увеличават работните места с висока добавена стойност и експортния потенциал на страната. От АБК заявиха, че е разработена система за акредитация на клъстерите, която ще послужи на българските институции за обратна връзка при оценка резултатите от приложените мерки и за укрепване на административния капацитет на бизнес сдруженията в България.

Срещата завърши със запознаване на гостите на форума с античната история и с културното настояще и бъдеще на красивия град Пловдив, спечелил приза „Културна столица на Европа 2019“.

8,069 total views, no views today