Начало Пловдив днес Поставят художествено осветление на Античния акведукт в Пловдив

Поставят художествено осветление на Античния акведукт в Пловдив

Художествено осветление ще бъде монтирано на Римския акведукт в Пловдив, съобщи кметът инж. Иван Тотев. В започналия проект за реконструкцията на бул. „Христо Ботев“ е предвидено преминаване под пътя на комуникация за осветление, така че след завършване на ремонта да се осветят и покажат античните останки.

Кметът инж. Тотев припомни, че тук е минавал магистралният водопровод на древния град. Акведуктите са възстановени  през 80-те години на миналия век, като основите са автентични. Водата е идвала по две трасета от Родопите, които са се съединявали малко преди Коматево. Акведуктът е с обща дължина 22 километра и излиза на Римския стадион, където мястото е обозначено и може да бъде видяно от посетителите.

В последните туристически карти на Пловдив има маркирани нови обекти, сред които Античният акведукт на Филипопол и паметникът на Филип Македонски. Те се рекламират като една от забележителностите на Пловдив, които трябва да бъдат видени от туристите и гостите.

Античният град се е снабдявал с чиста питейна вода от Родопите. Двата основни каптажа са открити в близост до днешните села Куклен и Марково.

Едно от най-големите инженерно-технически постижения на древните римляни са акведуктите, тъй като техният принцип е актуален до днес. Това са били най-скъпите обществени съоръжения, строени по време на Римската империя.

Не са много градовете в Европа, в които са открити акведукти. Наличието на тези скъпи инженерни съоръжения, снабдявали Филипопол с вода, е още едно потвърждение за значимостта на града в Античността.

9,138 total views, no views today