Начало Събития Празниците на Стария град – разходка по трихълмието на времето с богата програма и много настроение! Вижте кога и къде!

Празниците на Стария град – разходка по трихълмието на времето с богата програма и много настроение! Вижте кога и къде!

Вземете доброто си настроение и се включете в празника „По трихълмието на времето“, призовават организаторите от ОИ „Старинен Пловдив“

Септември е и отново дойде време да отпразнуваме заедно великолепието на Старинния Пловдив! Едни от най-възхитителните обекти в Стария град – Данчова къща, Къща „Клианти“, Балабанова къща, Къща „Недкович“, Къща „Хиндлиян“, Културен център „Бялата къща“, Галерия „Златю Бояджиев“, Античен театър, Малка базилика и много други ще отворят още по-широко вратите си за изкуство, за пловдивчани и за гостите на града по време на Празниците на Стария град, които тази година са от 17 до 23 септември под мотото „По трихълмието на времето“.
За пореден път екипът на Общински институт „Старинен Пловдив“ ще вдъхнови и провокира пловдивчани и гостите на града да се докоснат или да преоткрият магията на най-красивото място в Пловдив. Празниците продължават цяла седмица и са отворени за всички, които искат да почерпят от неповторимата атмосфера. В програмата са включени много и разнообразни събития, на различни места, а събитийният маратон ще е за хора от всички възрасти и интереси.
Това разказа заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж. Александър Държиков по време на пресконференцията днес за представяне на акцентите в програмата на Празниците. В нея участваха Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“, Тони Симидчиева – председател на УС на РЗК – Пловдив и организатор на Есенния панаир на занаятите, Енчо Енев от Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“, организатор на „Вкусът на Пловдив“, част от екипа на Областен информационен център – Пловдив, които са партньори на част от събитията и организатори на тридневна конференция на тема „Съхранение, опазване и популяризиране на културното наследство в област Пловдив, Никола Сивков от Културна Фондация „Соул Сити“, организатор на Капана Фест. Поради ангажименти Иван Неделев – мениджър на „Bee Bop Café“, съорганизатор на голяма част от музикалните събития не успя да присъства лично.
Есенният панаир на занаятите, традиционна част от Празниците, започва на 21 септември и продължава до 23 септември. В него ще участват 50 майстори, които ще представят 20 занаята на шатри, разположени по ул. „Съборна”. Всеки ден от 11.00ч.до 21.00ч., майсторите ще демонстрират своите умения пред публика. Тази година, в рамките на панаира ще се проведе пленер „Кукли“, в който 10 майстори от цялата страна ще премерят уменията си в изработката на кукли от различни материали: вълна, плат, царевична шума, прежда и др., които ще бъдат дарени на деца със специфични заболявания, лекуващи се в детското отделение на УМБАЛ „Св. Георги”.
За участие в Панаира пристигат майстори от Сърбия и Русия, а специални гости на изданието са представители на Казахстанската национална художествена академия, които освен членове на тамошната занаятчийска камара, са преподаватели в Академията и действащи майстори-занаятчии.
Във второто издание на „Вкусът на Пловдив“ активно се включват пловдивски ресторанти. Тези, които са в Стария град ще отворят широко врати, за да покажат най-доброто, при това с много настроение. Фестът ще се проведе в петък, събота и неделя от 10 до 23 часа. Отвън на шатрите, ресторантьори ще демонстрират своите умения пред публиката. Ще има кулинарни викторини, забавни игри, награди, лакомства за децата, кулинарни изкушения за родителите, напитки и всичко необходимо за доброто настроение на гостите на Стария град.
В Празниците на Стария град ще има парад на ретро автомобили, интересна кино програма с прожекции на независимо българско кино, много и разнообразни концерти, изложби и работилници, весели занимания за деца, батут, катерене на стена и много други.
Соул Сити – Капана Фест също са подготвили изключително силна програма на специалната сцена на Небет тепе. Разбира се, музиката е подбрана така, че да отговаря на духа на това свещено за Пловдив място. В зоната над тунела, където сега има пейки и е надписът Пловдив, ще са кино прожекциите.
Организаторите в партньорство с ОП „Радостни обреди“ поднасят специален комплимент на младите двойки, избрали да се потопят в танца на времената на сватбения си ден. Площадът до галерия „Златю Бояджиев“ и дворът на къща „Бирдас“ се отварят за младоженците и техните гости в най-щастливия обред. И за да бъде щастието им дълголетно, колкото и Стария град, двойките ще получат подарък от организаторите: безплатно ползване на избран от тях обект, стопанисван от ОИ „Старинен Пловдив” за заснемане на сватбена фотосесия.
Цар Фердинанд ще пристигне от Търново в Пловдив, за да оповести Независимостта на България и отхвърлянето на заробващия Берлински договор, на 22 септември от 14 часа в пространството пред църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Стария град. Възстановката на историческите събития от 1908 г. е дело на комитет „Родолюбие“ и ще се случи също в рамките на мащабната програма за празниците на Стария град.
Официалното откриване на Празниците е на 17 септември, понеделник, от 20.30 часа на Античният театър с концерт на Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Входът е СВОБОДЕН!
Празниците на Стария град се финансират от Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2018 година.

Вижте приложената подробна информация за концертите!

P1260310P1260312P1260315P1260324OldPlovdiv_Flyer_300dpi_148x207mm_FrontOldPlovdiv_KV_300dpi_50x70cm

6,313 total views, no views today