Начало Събития 32-ма участници във Второто издание на Дефиле „Вино и Гурме“

32-ма участници във Второто издание на Дефиле „Вино и Гурме“

defile-Vino

Второто издание на едно от най-интересните събития за винен туризъм в страната – фестивалът Дефиле „Вино и Гурме”, ще се проведе на 14 и 15 май в Стария град на Пловдив. Поредица от дегустации, съпроводени с лекции, както и богата културна програма, са подготвили организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив.

Посетителите на фестивала ще могат да се насладят на подходящите за сезона вина на 16 водещи винопроизводители от цялата страна. Te ще представят своите вина в комбинация с ястията на 8 ресторанта и 3 кетъринг фирми във възрожденската атмосфера на 10 емблематични места в Стария град.

За една година фестивала значително разшири границите си и своите участници. През 2015г. в събитието се включиха общо 22 участника – 12 винопроизводители, 4 ресторанта, 3 кетъринг фирми, 3 търговски обекта и над 5 000 човека посетиха изданието. Тази година събитието привлече общо 32 участника, като се очаква още по-висока посещаемост и в двата дни на Дефилето.

Официалното откриване на Дефиле „Вино и Гурме” е в петък (13ти май) от 18 часа на Римския стадион с концерт – „В света на музиката“. Духовият оркестър на Пловдив ще зарадва гостите на събитието на незабравимо музикално пътешествие. „Духов оркестър – Пловдив“ с ръководител Христо Костов е носител и продължител на богатите музикални традиции на предшестващите го формации на жанра в града ни.

Стартът на дегустациите ще бъде даден в събота (14ти май) от 12 часа в Стария град на площада пред църква „Света Богородица” от Фолклорния ансамбъл „Тракийска младост“ в присъствието на представители на държавната и местна власти и официалните организатори. След това дефилето от ценители на българското вино и кухня ще потегли за приятни дегустационни срещи с винопроизводители и ресторантьори, към музеите и художествените галерии, към сърцето на най-стария жив град в Европа.

Акцент в Дефиле „Вино и Гурме” тази година е богатата съпътстващата програма, която включва атрактивни събития като изложби, лекции и дегустации, кулинарни работилници и филмови прожекции. В двата дни на фестивала посетителите ще могат да се запознаят отблизо с историята на Пловдив и културата на виното и храната.

На 14ти май от 21 часа в ресторант „Филипополис” ще се връчат наградите на експертната комисия за „Най-умело съчетание на вино и храна” на ресторантите и винопроизводителите, спечелили в надпреварата на събитието.

Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала се предлагат заедно с жетони. Цените са същите като на „Дефиле на младото вино-2015“. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби – участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали. Кулинарните изкушения, ще се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв. на всяка една от локациите.

Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират Дефиле „Вино и Гурме“ в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Европейския Рицарски Орден на виното, Асоциация на Сомелиерите в България, Българска Асоциация на Независимите Винопроизводители, ОП „Туризъм” – Пловдив, Сол Комюникейшън ЕООД, Фондация „Пловдив 2019”, професионални гимназии и висши учебни заведения, както и институциите свързани с културата и изкуството в града.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

14 И 15 МАЙ

 ГАЛЕРИЯ „ЧЕРВЕНОТО ПОНИ“

 12:00 – 20:00 ч. „СТАРИ МАЙСТОРИ“ – изложба живопис

За първи път в Пловдив ще бъдат показани пред публика картини от частна колекция на големите български художници: Мърквичка, Генко Генков, Иван Ненов, Тома Трифоновски, Борис Колев, Димитър Казаков – Нерон и др.

14:00 -14:30 „ИЗКУСТВОТО НА ДЕГУСТАЦИЯТА “– лекция

Дегустацията е процес, който ни отвежда в един невероятен свят от аромати, вкусове, усещания и ни разкрива очарованието, потенциала и комплексността на виното. От къде идват ароматите, как да ги разпознаем, как да отключим информацията, затворена в бутилка вино и как да се наслаждаваме на напитката, вдъхновяваща хората от хилядолетия. Водещ на блиц курса е Гергана Тодорова от Енотека Винополис.

15:00- 16:00 “СЛАДКА КУЛИНАРНА РАБОТИЛНИЦА” на Шеф Чакъров

Посетителите на „Вино и Гурме“ ще имат възможността да научат тайната на рецептата, а и да приготвят сами един чудесен десерт избран от Шеф Чакъров. Десерт, който е подходящ за летните дни в компанията на охладено бяло вино или розе.

 КЪЩА „ГЕОРГИАДИ“

 12:00 – 20:00 ч. „ПЛОВДИВ -ВЕЧНИЯ ГРАД НА БЪЛГАРИЯ“ Фото изложба

Фото изложбата е създадена от Регионален исторически музей – Пловдив и запознава зрителите с историята, културно-историческото богатство и съвременния Пловдив. Тя се състои от панорамни снимки в раздели: Археологическото наследство на Пловдив; Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив” и Архитектурният и исторически облик на града от 19 и 20 век.

 КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“

 12:00 – 20:00 ч. „ПО ПЪТЯ НА ВИНОТО“ – 30 минутен филм

Филм за историята и тайните на българското вино. Една виртуална разходка из българските центрове за вино и съкровищницата от традиционни сортове грозде.

12:00 – 13:00ч. /15ти май/ КАК ДА СИ НАПРАВИМ ХЛЯБ С КВАС“

Работилницата за месене на хляб ще представи домашна техника за приготвяне на тесто с естествена закваска. Всеки ще може да се включи в кулинарния процес и в дискусия за триковете и ползите на квасения хляб. Пекарна ДОН БАТОН.

 РЕЗИДЕНЦИЯ „ТРАКИЙСКИ СТАН”

 16:00 – 16:30 „ТАЙНИТЕ НА ШОКОЛАДА “

Откровение за красотата на шоколада и неговото представяне като Подарък, Емоция или Усмивка в края на деня. Презентация на Александър Попов от Шоколадова Къща GZ.

11,737 total views, 2 views today